Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Pripravuje sa novela zákona č. 97/1963 Zb. o medzinárodnom práve súkromnom a procesnom a ďalších predpisov

najpravo.sk • 15.2. 2021, 16:53

Ministerstvo spravodlivosti SR zverejnilo predbežnú informáciu o pripravovanom právnom predpise, ktorým je návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 97/1963 Zb. o medzinárodnom práve súkromnom a procesnom v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.

Základné ciele právnej úpravy:

Účelom návrhu zákona je reagovať na novú európsku úpravu, ktorá je obsiahnutá v

- Nariadení Rady (EÚ) 2019/1111 z 25. júna 2019 o právomoci a uznávaní a výkone rozhodnutí v manželských veciach a vo veciach rodičovských práv a povinností a o medzinárodných únosoch detí (prepracované znenie) (ďalej len „nariadenie Brusel IIb“),

- Nariadení Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2020/1784 z 25. novembra 2020 o doručovaní súdnych a mimosúdnych písomností v občianskych a obchodných veciach v členských štátoch (doručovanie písomností) (prepracované znenie) (ďalej len „nariadenie o doručovaní písomností“) a

- Nariadení Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2020/1783 z 25. novembra 2020 o spolupráci medzi súdmi členských štátov pri vykonávaní dôkazov v občianskych a obchodných veciach (vykonávanie dôkazov) (prepracované znenie) (ďalej len „nariadenie o vykonávaní dôkazov“).

Uvedené nariadenia sú priamo uplatniteľné a majú prednosť pred zákonmi. Ich transpozícia nie potrebná a ani sa neplánuje. Avšak s cieľom predísť interpretačným problémom a v záujme zabezpečenia správneho a jednotného uplatňovania nariadení v podmienkach slovenskej praxe sa javí ako žiaduce vykonať isté legislatívne zmeny, ktoré zabezpečia ich bezproblémovú implementáciu v SR.

Zhodnotenie súčasného stavu:

V platnej právnej úprave aktuálne absentuje explicitná úprava niektorých procesných mechanizmov, ktoré by reagovali na špecifické situácie upravené v uvedených nariadeniach.

S ohľadom na nariadenie Brusel IIb napríklad vhodné zvážiť znovuzavedenie právomoci generálneho prokurátora podať návrh na neuznanie cudzieho rozhodnutia z dôvodu, že uznanie takéhoto rozhodnutia by sa priečilo slovenskému verejnému poriadku na účely článkov 40 a 41 nariadenia. Vzhľadom na zrušenie konania o vyhlásenie vykonateľnosti sa javí ako vhodné upraviť verejný dohľad nad prípadným rozporom cudzieho rozhodnutia s verejným poriadkom, keďže účastníci nemusia mať záujem predložiť vec súdu. Ďalej sa javí ako vhodné zvážiť napríklad doplnenie subsidiárnej právomoci slovenských súdov, ak žiadny súd členského štátu nemá právomoc konať (článok 14 nariadenia) alebo úpravu právomoci súdov Slovenskej republiky pri diplomatickej imunite (článok 34 nariadenia).

V súvislosti s nariadením o doručovaní písomností je napríklad vhodné zvážiť určenie miestnej príslušnosti súdu pre vybavenie dožiadania týkajúceho sa zistenia adresy a explicitne upraviť spôsob doručenia písomností, ktoré nie sú preložené do slovenského jazyka. Pri nariadení o vykonávaní dôkazov je vhodné zvážiť úpravu postupu pri priamom výkone dôkazov žiadajúcim súdom iného členského štátu a tiež zvážiť prijatie zmien za účelom prehodnotenia doterajšieho prístupu pri umožňovaní priameho dôkazu na území SR.

Právna úprava by mala nadobudnúť účinnosť najneskôr 1. júla 2022.

Spôsob zapojenia verejnosti do prípravy právneho predpisu:

Verejnosť sa môže zapojiť do prípravy právneho predpisu formou zasielania podnetov, či návrhov v intenciách základných cieľov pripravovanej právnej úpravy podľa bodu 2 a 3.

Kontaktné údaje:

  • Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky
  • Sekcia legislatívy
  • Račianska 71
  • 813 11 Bratislava
  • email: viera.lanakova@justice.sk

Predpokladaný termín začatia pripomienkového konania: september 2021

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1431
PoUtStŠtPiSoNe
: