Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Inšpektori práce kontrolujú dodržiavanie práva zamestnancov na prácu z domácnosti

najpravo.sk • 16.2. 2021, 17:00

V čase mimoriadnej situácie vyhlásenej v súvislosti s ochorením COVID-19, ktorá trvá na Slovensku už od 12. marca 2020 sa novelou Zákonníka práce s účinnosťou od 4. apríla 2020 zaviedla na jednej strane možnosť pre zamestnávateľa nariadiť zamestnancom výkon práce z domácnosti zamestnanca, ak to dohodnutý druh práce umožňuje, a na strane druhej právo zamestnanca na vykonávanie práce zo svojej domácnosti, ak to dohodnutý druh práce umožňuje a na strane zamestnávateľa nie sú vážne prevádzkové dôvody, ktoré neumožňujú výkon práce z domácnosti. Táto možnosť zamestnávateľa, resp. právo zamestnanca trvajú počas mimoriadnej situácie, núdzového alebo výnimočného stavu a počas dvoch mesiacov po ich odvolaní.

 

 

Opakovaným predĺžením núdzového stavu vláda SR tiež predĺžila zákaz vychádzania od 8. februára 2021 až do 19. marca 2021 (vrátane), z ktorého výnimku predstavuje cesta do a zo zamestnania zamestnanca, ktorý nemôže vzhľadom na povahu práce vykonávať túto prácu ako prácu z domácnosti, avšak za podmienky preukázania sa negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19. Na rozdiel od predchádzajúceho znenia platného do 8. februára 2021 vypadlo z uznesenia vlády posúdenie možnosti vykonávania práce z domácnosti vzhľadom na povahu práce podľa rozhodnutia zamestnávateľa. To znamená, že možnosť, resp. nemožnosť vykonávať prácu zamestnanca z domácnosti je posudzovaná vzhľadom na povahu práce výlučne na základe objektívnych kritérií a nie na základe subjektívneho rozhodnutia zamestnávateľa.

Od pondelka 8. februára 2021 ohlásil minister práce, sociálnych vecí a rodiny a inšpektoráty práce kontroly povinností zamestnávateľov podľa zákona o BOZP, ktorých súčasťou bude aj preverenie nevyhnutnosti prítomnosti zamestnancov na pracovisku a možnosti využívania výkonu práce zamestnancov z domácnosti. Podľa vyjadrení ministra a informácií z Národného inšpektorátu práce sa inšpektori zamerajú najmä na podnety zo strany zamestnancov, ktorým nebola umožnená práca z domácnosti a na zamestnávateľov v rizikových oblastiach, kde je vyššia pravdepodobnosť závažných nedostatkov a nesystematického prístupu k BOZP.

Za zistené porušenie povinností zamestnávateľom hrozia pokuty až do výšky 100.000 EUR, resp. v prípadoch opakovaného alebo závažného porušenia povinností až do výšky 200.000 EUR. Pri určovaní výšky pokuty inšpektoráty práce prihliadajú na mieru závažnosti porušenia a jeho prípadné následky.

 


 

Advokátska kancelária RUŽIČKA AND PARTNERS

Advokátska kancelária RUŽIČKA AND PARTNERS s. r. o. vznikla v júni 2009 splynutím dvoch samostatne existujúcich advokátskych kancelárií: Ružička & Partners, s.r.o. (pôvodne advokátska kancelária Jaroslav Ružička) a CVD s.r.o. (pôvodne Csekes, Világi, Drgonec & Partners, spol. s r.o.) pôsobiacich na trhu právnych služieb na Slovensku od roku 1992. Do novembra 2018 pôsobila pod obchodným menom Ružička Csekes s. r. o., ku ktorého zmene pristúpila na základe rozhodnutia JUDr. Eriky Csekes, spoluzakladateľky kancelárie, ktorá sa po viac ako 25 rokoch úspešnej praxe rozhodla ukončiť svoje aktívne pôsobenie na slovenskom právnom trhu. Spoločnosť sa vyprofilovala na jednu z najväčších advokátskych kancelárií na Slovensku, ponúkajúcich univerzálne aj špecializované právne poradenstvo vo všetkých oblastiach obchodnej a podnikateľskej praxe s predpokladmi na manažovanie tých najväčších projektov a transakcií.

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 648

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: