Utorok, 23. apríl 2024 | meniny má Vojtech , zajtra Juraj
Svetový deň kníh a autorských práv
Predplatné
Utorok, 23. apríl 2024 | meniny má Vojtech , zajtra Juraj
Svetový deň kníh a autorských práv
TlačPoštaZväčšiZmenši

ÚRSO otvára diskusiu k problematike krízových opatrení na neregulovanom trhu s elektrinou a plynom

najpravo.sk • 1.4. 2022, 14:43

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví v záujme zabezpečenia celkovej stability energetického trhu v Slovenskej republiky, ktorý je v súčasnom období poznačený extrémnym cenovým vývojom a vysokou mierou cenovej volatility otvára verejnú diskusiu o možných krízových opatreniach na trhu s elektrinou a plynom, so zameraním na neregulovaný segment dodávky.

 

Podkladom pre verejnú diskusiu je dokument, ktorý pripravil úrad ako opis problematiky a prvý návrh niekoľkých možných riešení. Dokument má za cieľ:

a) identifikovať kľúčové problémy súčasného vývoja na neregulovanom trhu s elektrinou a zemným plynom,

b) identifikovať možné regulačné a legislatívne opatrenia na zmiernenie negatívnych dopadov na neregulovaných odberateľov a účastníkov trhu,

c) otvoriť širšiu verejnú diskusiu o ďalších súvisiacich aspektoch a iných možných návrhoch opatrení, než ako sú uvedené v tomto dokumente.


Po vyhodnotení pripomienok a finalizácii navrhovaných riešení úrad preskúma a zvolí vhodnú formu ich implementácie v rámci jeho zákonných kompetencií, napr. zmenou príslušných rozhodnutí, novelizáciou vyhlášok alebo prevádzkových poriadkov, prípadne vykonaním mimoriadnej regulácie podľa § 16 zákona č. 250/2012 Z. z. o regulácii v sieťových odvetviach v znení neskorších predpisov. V prípade potreby úprav primárnej legislatívy alebo využitia iných foriem implementácie, ako napr. opatrenie vo všeobecno-hospodárskom záujme (VHZ), úrad osloví príslušný rezort a poskytne primeranú súčinnosť pri riešení takýchto otázok.

Do verejnej diskusie je možné zapojiť sa zaslaním pripomienok a komentárov k podkladovému dokumentu alebo formuláciou ďalších nových návrhov mimoriadnych opatrení na formulári, ktorý je zverejnený na www.urso.gov.sk

 

Zdroj: Tlačová správa

 

Zdroj fotografie: www.pexels.com

 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 369

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: