Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ján Šikuta: Situácia na Najvyššom súde je kritická a prístup občana k spravodlivosti ohrozený

najpravo.sk • 22.12. 2020, 16:17

Bratislava, 22.december 2020 - Ak sa okamžite nesfunkčnia hodnotiace komisie Súdnej rady, Najvyššiemu súdu hrozí kolaps. Sudcovský stav je kriticky poddimenzovaný a prístup občana k spravodlivosti ohrozený. Najviac dotknuté je občianskoprávne kolégium, kde aktuálne chýba viac ako polovica sudcov.

Predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta od nástupu do funkcie poukazuje na problém poddimenzovaného sudcovského stavu. Postupným odvolávaním sudcov prezidentkou SR z dôvodu dosiahnutia veku 65 rokov prišiel Najvyšší súd o viac ako tretinu sudcov.

Zásadný problém však vidí predseda Ján Šikuta v zlyhaní systému plynulej obmeny sudcovského stavu a v nefunkčnosti hodnotiacich komisií Súdnej rady, bez ktorých nie je možné doplniť stav sudcov na Najvyššom súde, čím je prístup občana k efektívne poskytnutej spravodlivosti na najvyššej súdnej inštancii reálne ohrozený.

Bez sfunkčnenia výberových konaní nie je podľa Jána Šikutu možné zabezpečiť plynulú obmenu sudcov a dosiahnuť želaný efekt očisty justície. Predseda Najvyššieho súdu je presvedčený, že základným kľúčom k úspechu je práve generačná obmena sudcovského stavu.

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1365
PoUtStŠtPiSoNe
: