Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ján Šikuta: Procesy súvisiace so súdnou mapou by bolo vhodné ešte prehodnotiť

najpravo.sk • 12.1. 2021, 18:16

Predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta vyzýva na citlivejšie a precíznejšie vnímanie postoja sudcov k zmenám súdnej mapy.

Predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta oceňuje snahu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej pripraviť zmeny v justícii tak, aby v konečnom dôsledku priniesli obnovenie základov právneho štátu a navrátili dôveru občanov v súdnictvo, so znepokojením však sleduje pnutie, ktoré avizované zmeny súdnej mapy vyvolávajú v odbornej verejnosti. Je presvedčený, že toto napätie sa dá odstrániť jedine poctivou a otvorenou komunikáciou, ako aj snahou o vypočutie tých, ktorých sa zmeny bytostne dotknú, teda sudcov. Z ich reakcií je totiž zjavné, že sa cítia byť nevypočutí a že sa na ich pripomienky prihliadalo len formálne, bez reálnej odozvy.

Predseda Najvyššieho súdu sa obáva, že zmeny, ktoré budú prijaté bez širšieho odborného konsenzu, bez potrebnej spolupráce a hlavne reálneho časového harmonogramu, budú napokon zmenami, ktoré budú v konečnom dôsledku znamenať pre systém viac negatív ako pozitív. Pokiaľ majú mať sudcovia pocit, že sú, budú a môžu byť len nečinnými, nerovnocennými pozorovateľmi týchto zmien, ťažko očakávať ich plynulé realizovanie v praxi, ktoré je od sudcov priamo závislé.

Zmena súdnej mapy prináša obrovské zmeny v spôsobe výkonu práva a v spôsobe výkonu súdnictva samotného. Naznačený harmonogram jej zavedenia do praxe však možno vnímať ako prirýchly a nastavovaný systém, ako systém nie dostatočne pripravený tieto zmeny efektívne a hladko realizovať.

Predseda Najvyššieho súdu považuje za nie dostatočne čitateľné aj kreovanie samotného Najvyššieho správneho súdu a je presvedčený, že procesy súvisiace so súdnou mapou, a to aj v oblasti správneho súdnictva by bolo vhodné ešte prehodnotiť.

Predseda Najvyššieho súdu pevne verí, že exekutíva pri svojich ďalších krokoch vypočuje hlasy z radov sudcov, a na nimi formulované obavy bude vhodne reagovať úpravami legislatívnych zmien, alebo jasným vysvetlením, prečo na nich zotrváva.

Zdroj: TS NS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2236
PoUtStŠtPiSoNe
: