Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Vplyv mediácie na plynutie lehoty na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov

Martin Biskupič • 31.7. 2019, 16:20

Cieľom príspevku je poukázať na často vyskytujúci sa chybný výklad ustanovení Zákona o mediácii[1] v súvislosti s plynutím lehoty na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (ďalej aj ako „BSM“). 

Prerušenie plynutia lehôt začatím mediácie

Zákon o mediácii v ustanovení § 14 stanovuje, že riadne začatie mediácie má pre plynutie premlčacej lehoty a zánik práva rovnaké právne účinky ako uplatnenie práva na súde. Vo všeobecnosti možno konštatovať, že úmyslom zákonodarcu bolo, aby počas mediácie premlčacie a prekluzívne lehoty neplynuli.

Táto požiadavka je aj základným predpokladom mediácie, ktorú Európska únia prijatím smernice o mediácii požadovala zapracovať do národných predpisov. „Mediácia zabezpečuje, že strany nestratia možnosť obrátiť sa na súd v dôsledku času stráveného mediáciou: lehoty na podanie súdnej žaloby počas mediácie neplynú.“[2]

Zákon o mediácii ale exaktne nešpecifikuje prerušenie plynutia premlčacích a prekluzívnych lehôt. Iba zrovnáva účinky začatia mediácie na plynutie premlčacej lehoty a zánik práva s účinkami uplatnenia práva na súde. Preto je nevyhnutné vždy pre ten ktorý právny vzťah individuálne posúdiť, aké účinky uplatnenia práva na súde konkrétny právny predpis priznáva v rámci plynutia premlčacích a prekluzívnych lehôt.

Tri roky na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov

Občiansky zákonník[3] v ustanovení § 149 stanovuje tri spôsoby vyporiadania bezpodielového spoluvlastníctva manželov po jeho zániku. Manželia tak môžu urobiť vzájomnou dohodou o vyporiadaní alebo jeden z manželov môže požiadať o vyporiadanie spoluvlastníctva súd.

Treťou možnosťou je pasivita oboch manželov pri vyporiadaní spoluvlastníctva, s ktorou zákon spája nevyvrátiteľnú domnienku vyporiadania. Ak sa manželia do troch rokov od zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov nedohodnú na vyporiadaní spoluvlastníctva alebo spoluvlastníctvo nevyporiadal súd na základe návrhu podaného do troch rokov od zániku BSM, zákon predpokladá vyporiadanie podľa pravidiel stanovených ustanovením § 149 ods. 4 Občianskeho zákonníka.

Trojročná lehota  na vyporiadanie nie je premlčacou ani prekluzívnou lehotou

Keďže trojročná lehota na vyporiadanie BSM dohodou alebo podanie návrhu na súde je časovým úsekom, po uplynutí ktorého zákon stanovuje nevyvrátiteľnú domnienku vyporiadania, nemožno ju stotožňovať s lehotou, ktorá má vplyv na premlčanie práva alebo zánik práva.

Preto vzhľadom na aktuálny právny stav neprináša mediácia manželom časovú rezervu v rámci lehoty na vyporiadanie BSM, po uplynutí ktorej nastávajú účinky vyporiadania.

Poučovacia povinnosť a zodpovednosť mediátora

Mediátor má podľa Zákona o mediácii všeobecnú poučovaciu povinnosť, medzi ktorú patrí aj povinnosť „poučiť osoby zúčastnené na mediácii pred začatím mediácie o ich právach, ktoré môžu byť mediáciou dotknuté a o dôsledkoch mediácie.“[4]

Vplyv mediácie na plynutie premlčacích a prekluzívnych lehôt medzi túto poučovaciu povinnosť nepochybne spadá. S prihliadnutím na pozíciu mediátora, ako nezávislej a nestrannej osoby vytvárajúcej podmienky pre komunikáciu a zmierlivé riešenie, nemožno túto povinnosť mediátora spájať s povinnosťou všeobecne zhodnotiť právny základ konkrétneho sporu a individuálne práva a povinnosti sporových strán.

Jednak mediátor nemusí nevyhnutne disponovať právnym vzdelaním, jednak nie je jeho úlohou poskytovať právne rady a presadzovať individuálne práva a povinnosti sporových strán. Jeho poučovacia povinnosť je všeobecná, vzťahuje sa na proces mediácie podľa Zákona o mediácii.

V prípade, ak by ale mediátor túto všeobecnú poučovaciu povinnosť rozšíril, a poskytol by stranám sporu informáciu, že začatím mediácie sa predlžuje ich trojročná lehota na vyporiadanie BSM, v prípade takto chybného poučenia by zodpovedal za škodu, ktorú spôsobil účastníkom mediácie pri výkone svojej činnosti.

 

JUDr. Martin Biskupič
Mediačná kancelária so sídlom v Bratislave
www.martinbiskupic.sk
mediator@martinbiskupic.sk
+421 908 112 799



[1] zákon č. 420/2004 Z. z. o mediácii a o doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

[2] https://e-justice.europa.eu/content_eu_overview_on_mediation-63-sk.do

[3] zákon č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov

[4] ust. § 4 ods. 2 písm. a ods. 5 Zákona č. 420/2004 Z. z. o mediácii a o doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1157

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: