Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prvá ucelená verzia návrhu nového Občianskeho zákonníka

Kolektív viacerých autorov • 21.9. 2015, 17:43

Komisia pre rekodifikáciu Občianskeho zákonníka odovzdala prvú ucelenú verziu návrhu nového Občianskeho zákonníka

Vážení kolegovia, ctení zástupcovia právnickej obce!

Dňa 16.09.2015 odovzdal Doc. JUDr. Anton Dulak, hlavný autor návrhu nového Občianskeho zákonníka, Ministerstvu spravodlivosti Slovenskej republiky, prvú ucelenú pracovnú verziu pripravovaného nového Občianskeho zákonníka.

Komisia bola zriadená na Ministerstve spravodlivosti Slovenskej republiky v roku 2007, na základe jej dovtedajších prác bol vypracovaný legislatívny zámer nového Občianskeho zákonníka, ktorý schválila Vláda Slovenskej republiky v januári 2009.

Doc. JUDr. Anton Dulak, PhD. mal, ako predseda rekodifikačnej komisie, za úlohu odovzdať prvú kompletnú verziu návrhu nového Občianskeho zákonníka v septembri 2015, čo sa mu podarilo aj  vďaka významnej spolupráci s aktívnymi členmi rekodifikačnej komisie a ďalšími zanietenými kolegami, za čo im všetkým vyslovuje úprimnú vďaku!

Návrh nového Občianskeho zákonníka má spolu 6 častí:

1. časť: Všeobecná časť

2. časť: Rodinné právo

3. časť: Vecné právo

4. časť: Dedičské právo

5. časť: Záväzkové právo

6. časť: Prechodné, záverečné a zrušovacie ustanovenia,

z ktorých má paragrafované znenie prvých päť. Posledná, šiesta časť, sa spracuje v paragrafovanom znení v nadväznosti na výsledky pripomienkových konaní a na odsúhlasené znenie návrhu.

Rekodifikácia Občianskeho zákonníka

Tvorcovia návrhu nového Občianskeho zákonníka odovzdali dielo, ktoré má celkovo 1754 paragrafov. Popri tom disponujú množstvom poznámkového aparátu, odborných a vedeckých článkov, komparačných zdrojov, podnetov získaných zo strany aplikačnej praxe, výstupov z domácich a zahraničných konferencií, ktorými argumentačne prispejú do odborných diskusií.

Veríme, že sa nám spoločným úsilím (a pozitívnou konšteláciou síl, ktoré sa do procesu zapoja) podarí doviesť dielo do zdarného konca!

Tvorcovia návrhu

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2219

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: