Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ministerstvo vracia úder: SKE asi dôveryhodným partnerom do budúcna nebude

najpravo.sk • 14.5. 2019, 19:34

Koncom apríla sme vás informovali o tom, že exekútori žiadajú ministra spravodlivosti, aby stiahol návrh zákona o zastavení starých exekúcií.

Tento ich krok vyvolal množstvo reakcií a napokon dnes reagovalo na ich žiadosť aj samotné Ministerstvo spravodlivosti SR. Ich reakciu vám prinášame štandardne v plnom, nekomentovanom znení:

"STANOVISKO MS SR K VÝZVAM SLOVENSKEJ EXEKÚTORSKEJ KOMORY OHĽADOM STIAHNUTIA ZÁKONA O ZASTAVENÍ STARÝCH EXEKÚCIÍ A JEHO NAPADNUTÍ NA ÚSTAVNOM SÚDE

Rezort spravodlivosti vždy pristupuje k rokovaniam mimoriadne konštruktívne, s rešpektom a ochotou robiť kompromisy.

Nevymožiteľné exekúcie staršie ako 5 rokov chceme zastaviť z dôvodu, že súdy sú nimi priam "zavalené" a nestíhajú riešiť iné podstatné veci občanov. Situácia sa roky neriešila, teraz rezort prišiel so spravodlivým riešením. Pre súdy, aj občanov. Prečítajte si stanovisko k výzve Slovenskej exekútorskej komory, ktorá chce napadnúť návrh zákona na Ústavnom súde SR. Plne si stojíme za naším návrhom, prečo? Prečítajte si naše stanovisko a urobte si vlastný názor.

V prvom rade konštatujeme, že s exekútorskou komorou mal náš rezort počas pripomienkového konania k návrhu zákona o zastavení starých exekúcií veľmi konštruktívne rokovania, rezort im vyšiel v mnohých pripomienkach v ústrety a dohodli sme sa tiež na viacerých rozumných kompromisoch. Preto je pre nás prekvapujúca rétorika, ktorú po schválení zákona vládou spustila komora. Je to zároveň pre MS SR varovný prst, že SKE asi dôveryhodným partnerom do budúcna nebude, a tak k tomu budeme aj pristupovať. Pripomíname, že takmer posledný rozpor zostal pri VÝŠKE NÁHRAD.

Ministerstvo pripravilo návrh zákona a vyhodnotilo všetky pripomienky v pripomienkovom konaní. Vláda SR návrh zákona schválila, čo mu dáva vysokú legitimitu. K dohode so súdnymi exekútormi nemohlo dôjsť z dôvodu neadekvátnych požiadaviek na náhradu trov, pričom predstava SKE sa pohybovala na úrovniach, ktoré by zakladali náklady na štátny rozpočet v rozsahu presahujúcom 100 milónov eur.

Keďže exekučný poriadok je typ procesného predpisu, námietka retroaktivity nie je opodstatnená. Pokiaľ ide o legitímne očakávania, tak v prvom rade je potrebné uviesť, že sú tu legitímne očakávania veriteľov, že exekútor im pohľadávku vymôže, čo často neurobil. Pokiaľ ide o zmarenie šance pri opätovnom podaní návrhu, tu je potrebné uviesť, že v prvom rade pri opätovnom podaní návrhu sa exekútor vyberie náhodným výberom a v druhom rade, že zákon obsahuje opatrenia na to, aby poradia opatrení, ktorým sa postihol prípadný majetok povinného, boli zachované.

Rozumieme nervozite niektorých exekútorov, ktorí boli v minulosti napr. zamestnancami pôžičkových spoločností a doteraz pre ne vymáhajú pohľadávky, že navrhované opatrenia im prekážajú. Rozumieme tiež tomu, že by boli ochotní v takýchto prípadoch počkať s vymáhaním pohľadávok, ktoré často narastajú tempom desiatok percent ročne na dôchodok spotrebiteľov ako povinných.

Ministerstvo však chce za obdobím úžerníckych praktík urobiť hrubú čiaru a z tejto snahy nemieni zľaviť."

Zdroj: FB MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1567

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: