Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Minister spravodlivosti po stretnutí s prezidentkou SR

najpravo.sk • 14.8. 2019, 20:04

​Minister s prezidentkou hovorili o stave a fungovaní justície, ale aj voľbách do dôležitých sudcovských pozícií, či o disciplinárnych senátoch. 

Zuzana Čaputová, prezidentka Slovenskej republiky: „S pánom ministrom Gálom sme dnes hovorili o stave súdnictva. Hoci sa dôveryhodnosť súdnictva mierne zvýšila, nedá sa povedať, že by došlo k zásadnému pokroku, lebo Slovensko aj naďalej patrí medzi krajiny s kriticky nízkou dôverou verejnosti v súdnictvo. Pre fungovanie orgánov, ktoré majú zabezpečiť spravodlivosť na Slovensku je veľmi dôležité, aby v nich fungovalo vyvodzovanie zodpovednosti, predovšetkým disciplinárnej. Dôležité sú aj personálne nominácie a výberové procesy.“

Minister a prezidentka sa rozprávali aj o blížiacej sa voľbe do vedenia Najvyššieho súdu SR, o ďalších kandidátoch na ústavných sudcov. Spoločne sa zhodli na tom, že v najvyšších sudcovských funkciách by mali pôsobiť osoby, ktoré svojim životným príbehom, odbornosťou a postojmi budia dôveru verejnosti. Rovnako si vymenili súhlasné stanoviská k téme disciplinárnych senátov sudcov, ktoré rozhodujú pomalšie a častokrát „kolegiálne“. Podľa ministra spravodlivosti by bolo riešením zriadenie samostatného orgánu na disciplinárne rozhodovanie vo veciach sudcov. 

Okrem toho sa vyjadrili aj k nedávno medializovanej komunikácii. 

Gábor Gál: "Božie mlyny melú pomaly, ale isto. Vždy sa nájdu osoby, ktoré si myslia, že sú nad zákonom, dôležité je, aby to ich presvedčenie, bolo len ich vlastným presvedčením. Je dôležité, že sa našli odvážni policajti, prokurátori a sudcovia, vďaka ktorým sú takéto osoby teraz za mrežami.“ 

Vyjadrenie prezidentky Zuzany Čaputovej v plnom znení:

"Spravodlivosť musí fungovať rovnako pre všetkých. Keď ľudia cítia, že štát nehrá fér, napríklad v otázke vymožiteľnosti práva, prirodzene strácajú dôveru v hodnotu rovnosti, na ktorej stojí každá demokracia. Práve preto vnímam tému spravodlivosti v štáte ako kľúčovú súčasť zmeny k lepšiemu. 

S pánom ministrom Gálom sme hovorili o stave súdnictva. Hoci sa dôveryhodnosť súdnictva mierne zvýšila, nedá sa povedať, že by došlo k zásadnému pokroku, lebo Slovensko aj naďalej patrí medzi krajiny s kriticky nízkou dôverou verejnosti v  súdnictvo. 

Na prvý pohľad sa môže zdať, že pravidlá, ktoré už boli prijaté, sú dostatočnou zárukou funkčnosti systému, a v mnohých oblastiach sme dokonca aj vzorom pre iné štáty. Takýmto príkladom môže byť protischránkový zákon. Pravidlá a kompetencie však prinášajú aj veľkú zodpovednosť, a v tomto máme obrovské rezervy. 

Na Slovensku musíme pracovať na odstránení príčin frustrácie bežných ľudí, a straty ich dôvery v demokraciu a elementárnu spravodlivosť. V posledných dňoch sa z vyšetrovania viacerých káuz dozvedáme o možnom vplyve niektorých ľudí, podozrivých zo spáchania zločinov, na činnosť niektorých policajtov, prokurátorov a sudcov. Je to absolútne neprípustné, je to nebezpečné a je to výsmech spravodlivosti.

Tieto spôsoby musia definitívne odísť do minulosti. Spravodlivosť nesmie byť predmetom obchodu a nesmie byť tovarom, ktorý sa použije podľa individuálnych záujmov. Ako sa dnes dozvedáme, nielen že sa ľudia v pozadí snažili ovplyvňovať justičné orgány vo svoj prospech, ale zároveň zrejme pripravovali odstránenie tých, ktorí si svoju prácu robili dobre. Fungovanie justičných orgánov na Slovensku má teda vážne trhliny, ktoré sa musíme snažiť čo najskôr odstrániť.

Zároveň nemôžme paušalizovať a aj preto by sme my občania, pre zlyhania jednotlivých ľudí či už v polícii, prokuratúre alebo na súdoch nemali zavrhnúť všetkých ľudí, ktorí v justícii pracujú. A práve preto považujem za dôležité oceniť prácu čestných policajtov, prokurátorov aj sudcov, ktorých je stále väčšina a vďaka ktorým sa aj o týchto veciach dnes dozvedáme. Preto je dôležité rýchle, objektívne a detailné vyšetrenie celého prípadu. Pre fungovanie orgánov, ktoré majú zabezpečiť spravodlivosť na Slovensku, je veľmi dôležité, aby v nich fungovalo vyvodzovanie zodpovednosti, predovšetkým disciplinárnej. Dôležité sú aj personálne nominácie a výberové procesy.

Čoskoro sa bude rozhodovať o novom vedení Najvyššieho súdu, o ďalších kandidátoch na ústavných sudcov, čaká nás tiež výmena niektorých členov Súdnej rady, a na budúci rok výmena na poste Generálneho prokurátora. Zhodli sme sa s pánom ministrom, že v najvyšších sudcovských funkciách by mali pôsobiť osoby, ktoré svojim životným príbehom, odbornosťou a postojmi budia dôveru verejnosti.

Naopak, nie som spokojná, ako sa súdy vysporadúvajú s prípadmi vo vážnych hodnotových veciach, ktoré majú veľmi silný dopad na celú spoločnosť. Je potrebné, aby v justičných orgánoch pracovali kvalitní profesionáli, ktorí nebudú postupovať formalisticky a defenzívne a nebudú sa obávať prevziať zodpovednosť za svoje rozhodnutie. Viem, že v na súdoch, prokuratúre a polícii takýto ľudia sú, a  týchto ľudí chcem povzbudiť."

Zdroj: justice.gov.sk; prezident.sk
Foto: justice.gov.sk (TASR)

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 3034

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: