Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

SKE: Ak niektorí exekútori podajú podnet na Ústavný súd SR, bude to ich osobné rozhodnutie

najpravo.sk • 15.7. 2019, 20:09

Staré exekúcie začaté pred 1. aprílom 2017 sa ukončia. Zákon o ukončení niektorých exekučných konaní odobrila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.​

​Stará exekúcia sa zo zákona zastaví, ak uplynulo päť rokov od jej začatia a nezistil sa majetok, ktorý by stačil aspoň na úhradu trov exekúcie. Gábor Gál, minister spravodlivosti: „Som veľmi rád, že sa pani prezidentka stotožnila s našou legislatívou na zastavenie starých exekúcií, ktoré dlhé roky enormne zaťažovali súdny systém. Sudcom aj ďalšiemu personálu súdu sa uľaví od spravovania nevymožiteľných pohľadávok a budú sa môcť venovať podstatným agendám, čo bude v konečnom dôsledku znamenať pridanú hodnotu pre občanov- súdne konania sa zrýchlia. Zároveň pomôžeme občanom, ktorí sa ocitli v dlhovej pasci spravodlivým spôsobom tak, aby aj veritelia mali zabezpečenú možnosť vymáhať svoje pohľadávky.“

Cieľom zákona je poskytnúť efektívne riešenie aktuálneho problému dlhodobého vedenia tzv. starých exekúcií. Ukončenie tzv. starých exekúcií ex lege zabezpečí rýchlejšiu a funkčnejšiu vymožiteľnosť právom chránených nárokov v exekučnom konaní, v dôsledku čoho sa zefektívni aj vymáhanie pohľadávok pre veriteľov. Návrhom zákona chce ministerstvo spravodlivosti poskytnúť pomoc občanom, voči ktorým sú dlhodobo vedené staré exekučné konania a v dôsledku ktorých sa ocitli v dlhovej pasci.

Na súdoch je viac ako 3,7 milióna exekúcií podaných podľa starých pravidiel, účinných pred 1. aprílom 2017. Z nich je polovica staršia ako päť rokov a veritelia ich nechávajú ležať na súdoch aj preto, aby nemuseli platiť poplatky.

Exekútori a súdy však aj v prípade týchto exekúcií musia robiť úkony, s čím sú spojené náklady. Oprávnený môže podľa návrhu zákona podať opätovný návrh na vykonanie exekúcie, avšak už podľa platných a účinných právnych predpisov v čase podania opätovného návrhu na vykonanie exekúcie.

Ak niektorí exekútori podajú podnet na Ústavný súd SR, bude to ich osobné rozhodnutie

Slovenská komora exekútorov berie na vedomie podpis zákona o zastavení niektorých exekúcií prezidentkou republiky.

Veríme, že pani prezidentka ako právnička spolu so svojím odborným tímom dôsledne posúdili možné riziká tohto zákona, najmä v súvislosti s potenciálnym rozporom niektorých jeho ustanovení s Ústavou Slovenskej republiky. Slovenská komora exekútorov na tieto riziká dlhodobo upozorňovala a svoju právnu analýzu nového zákona doručila aj poslancom Ústavnoprávneho výboru Národnej rady Slovenskej republiky, ktorí však zákon odporučili prijať. Berieme preto na vedomie, že po schválení v parlamente a podpise prezidentky bude nový zákon čoskoro právnou realitou,“ uviedol prezident Slovenskej komory exekútorov Miroslav Paller.

Napriek svojim pochybnostiam sa komora nemôže ako stavovská organizácia súdnych exekútorov sama obrátiť na Ústavný súd, pretože zákon jej to neumožňuje. „Ak niektorí exekútori takýto podnet podajú, bude to ich osobné rozhodnutie. Komora už poskytla svojim členom spomenutú právnu analýzu, ktorá im môže byť v takomto prípade nápomocná,“ dodal Miroslav Paller.

Komora zotrváva na svojom stanovisku, že nový zákon nepomôže dlžníkom, ktorí poctivo splácajú svoje záväzky, ale môže povzbudiť chronických neplatičov, aby hľadali spôsoby, ako sa svojim povinnostiam vyhnúť. Zároveň sú v zákone viaceré sporné body samotného procesu zastavenia predmetných exekúcií. „Až prax ukáže, či nebude v niektorých prípadoch potrebná úprava, aby súdni exekútori mohli v plnom rozsahu uskutočniť úmysel zákonodarcu,“ uzavrel Miroslav Paller.

Portál najprávo.sk požiadal Slovenskú komoru exekútorov o zaslanie vyššie uvádzanej právnej analýzy za účelom jej zverejnenia, pričom komora ju odmietla zaslať s odôvodnením, že nepovažujú za vhodné ju rozširovať ako predmet verejnej diskusie, pretože účelom je, aby ju mohli exekútori použiť ako základ prípadného podania na Ústavný súd SR.

Zákon môže uhrádzanie záväzkov predražiť

Slovenská komora exekútorov vo svojom aktuálnom stanovisku vyzvala občanov v exekúcii, aby sa vo vlastnom záujme snažili čím skôr svoje dlhy zaplatiť. Nový zákon o zastavení niektorých exekúcií totiž nijakým spôsobom nezbavuje dlžníkov ich záväzkov. Naopak, ich uhrádzanie sa im môže podľa komory ešte predražiť.

„Ak občanovi v exekúcii zo zákona zastaví súdny exekútor nevymožiteľnú exekúciu, staršiu ako päť rokov, jeho dlhy ostávajú a veriteľ môže podať nový návrh na vykonanie exekúcie. V tom prípade sa dlžníkovi jeho dovtedajšie záväzky výrazne zvýšia. Bude totiž musieť uhradiť poplatok 35 eur za zastavenie predchádzajúcej exekúcie, súdny poplatok 16,50 za opätovné podanie návrhu zo strany veriteľa i nové trovy exekútora,upozorňuje hovorkyňa Slovenskej komory exekútorov Stanislava Kolesárová.

Najefektívnejšou cestou pre dlžníkov je tak hľadať spôsob, ako svoje záväzky čím skôr uhradiť. „Kľúčom je postaviť sa k vzniknutej situácii čelom, neschovávať sa a nespoliehať sa na zatajovanie sa a nepreberanie pošty, ale komunikovať so súdnym exekútorom. V mnohých prípadoch je možné dohodnúť splátkový kalendár, ktorý nezasiahne zásadným spôsobom do životnej situácie dlžníka, ale umožní postupne splatiť jeho dlh,“ pripomína Stanislava Kolesárová.

Legislatívny proces k zákonu o ukončení niektorých exekučných konaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov vrátane dôvodovej správy nájdete TU.

Zdroj: Tlačové správy MS SR, SKE
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1507

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: