Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Na obzore je druhá novelizácia Civilného sporového poriadku

najpravo.sk • 2.12. 2018, 14:12

Vláda na svojom poslednom zasadnutí schválila návrh zákona o ochrane majetku v plynárenstve a o doplnení zákona č. 160/2015 Z. z. Civilný sporový poriadok.

Čiastočná exekučná imunita

Uvedený zákon má ustanoviť, že exekúcii  nepodliehajú majetkové účasti držiteľa povolenia na dodávku plynu, ktorý je dodávateľom poslednej inštancie a ktorý je právnickou osobou so stopercentnou majetkovou účasťou štátu, pričom konania začaté pred dňom účinnosti tohto zákona podľa osobitného predpisu (Exekučný poriadok) ktoré postihujú tento majetok, súd bezodkladne zastaví.

Sekcia vládnej legislatívy vo svojom stanovisku upozornila na možný nesúlad intertemporálneho ustanovenia s čl. 1 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky z dôvodu porušenia princípu zákazu retroaktivity právneho predpisu, ktorý ruší nadobudnuté práva, prípadne zhoršuje právne postavenie, a tým aj ochranu nadobudnutých práv veriteľov držiteľa povolenia na dodávku plynu, ktorý je dodávateľom poslednej inštancie a ktorý je osobou so stopercentnou majetkovou účasťou štátu tak, ako to judikoval Ústavný súd Slovenskej republiky napríklad vo svojom náleze č. 175/2018 Z. z., sp. zn. PL. ÚS 1/2017. Tiež upozornila na možný nesúlad s čl. 12 ods. 2 a čl. 13 ods. 2 až 4 Ústavy Slovenskej republiky z dôvodu diskriminácie v prípade, ak by po účinnosti zákona, pôsobili v Slovenskej republike aj držitelia povolenia na dodávku plynu, ktorí by boli dodávateľmi poslednej inštancie, s nižšou alebo žiadnou majetkovou účasťou štátu, ako aj vo vzťahu k ich veriteľom, z hľadiska možnosti domôcť sa uspokojenia svojich pohľadávok tak, ako to judikoval Ústavný súd Slovenskej republiky napríklad vo svojom náleze č. 175/2018 Z. z., sp. zn. PL. ÚS 1/2017.

Odkladný účinok dovolania

Zároveň sa navrhuje v Civilnom sporovom poriadku zakotviť túto zmenu:

1. § 444 sa dopĺňa odsekom 4, ktorý znie:

 „(4) Dovolanie má odkladný účinok, ak bolo podané proti rozhodnutiu vydanému v konaní, v ktorom sa uplatňoval nárok zo zmenky.“.

2. Za § 471 sa vkladá § 471a, ktorý vrátane nadpisu znie:

 „§ 471a

Prechodné ustanovenie

Ustanovenie § 444 ods. 4 sa vzťahuje aj na dovolanie a mimoriadne dovolanie podané v konaní o zmenkovom platobnom rozkaze začatom pred dňom účinnosti tohto zákona podľa predpisov účinných pred 1. júlom 2016.“.

Zmysel zmeny

Návrh zákona sa podľa predkladateľa predkladá v reakcii na aktuálnu spoločenskú situáciu a snahu o zamedzenie zneužívania zmeniek k podvodnému obohateniu rôznych osôb, či zahraničných spoločností s neznámou vlastníckou štruktúrou.

Účelom návrhu zákona je zabezpečiť odklad vykonateľnosti rozhodnutia v konaní, v ktorom sa uplatňoval nárok zo zmenky, ak existuje objektívna pochybnosť o zákonnosti takéhoto rozhodnutia, vyjadrená naplnením zákonných dôvodov na podanie dovolania či dovolania generálneho prokurátora a ak povinnému výkonom exekúcie hrozí výrazný zásah do jeho majetku, a tým zvýšiť právnu istotu žalovaných v takýchto konaniach. 

Skrátené legislatívne konanie

Vláda zároveň schválila návrh na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona o ochrane majetku v plynárenstve a o doplnení zákona č. 160/2015 Z. z. Civilný sporový poriadok.

Dôvodom skráteného legislatívneho konania je podľa predkladateľa hrozba značných hospodárskych škôd. Tieto by nastali, ak by došlo k ohrozeniu majetku držiteľa povolenia na dodávku plynu, ktorý je dodávateľom poslednej inštancie na základe rozhodnutia ÚRSO a ktorý je súčasne právnickou osobou so stopercentnou majetkovou účasťou štátu.

Nutnosť poskytnúť osobitnú ochranu majetku takéhoto subjektu je daná tým, že je to najväčší dodávateľ plynu koncovým odberateľom, najväčší dodávateľ plynu koncovým odberateľom v domácnosti a na základe rozhodnutia ÚRSO aj dodávateľ poslednej inštancie dodávok plynu.

Zdroj: rokovania.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2040

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: