Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ústavné právo

najpravo.sk • 10.10. 2019, 20:09

GIBA, M. a kol. Ústavné právo. Bratislava : Wolters Kluwer SR, s. r. o. 2019, 484 s. ISBN: 978-80-571-0086-7. mäkká väzba

Ústavné právo sa v porovnaní s inými právnymi odvetviami vyznačuje väčšou rigidnosťou a nižšou frekvenciou zmien, zároveň však všade vo svete podlieha dynamike vývoja. Jeho impulzmi sú nielen ústavné zmeny schválené legislatívnou cestou, ale v bohatej miere tiež judikatúra, prípadne nepísané zložky ústavného práva. Mnohé prístupy a náhľady, ktoré sa nakoniec premietnu tou či onou formou do ústavnej praxe, majú svoj zdroj v právnej doktríne, ktorá ich roky predtým diskutuje a presadzuje silou argumentu. Toto všetko dokopy vytvára vývoj, ktorým kráča každá ústava a ktorý je vždy jedinečný. Slovensko nie je v tomto ohľade výnimkou.

Predkladaná učebnica má ambíciu prezentovať ústavné právo Slovenska v kontexte najnovšieho vývoja ústavnej teórie a praxe. Snahou autorského kolektívu bolo poskytnúť čo najkomplexnejší pohľad na kľúčové ústavnoprávne inštitúty. Dôraz je daný najmä na inštitucionálnu oblasť ústavného práva, ktorá je obsahom povinného predmetu Ústavné právo v rámci bakalárskeho stupňa štúdia.

Učebnica je určená predovšetkým študentom práva, prípadne iných odborov, ktoré majú presah s ústavným právom.

 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 853

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: