Prezident podpísal energetické zákony

Zákony o energetike a regulácii v sieťových odvetviach, ktoré nadobudnú účinnosť 1. septembra, umožnia do slovenskej legislatívy implementovať tretí energetický liberalizačný balíček.

Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal zákony o energetike a regulácii v sieťových odvetviach, ktoré parlament schválil 31. júla. Agentúru SITA o tom v stredu informovala Elena Bianchi z tlačového oddelenia kancelárie prezidenta. Energetické zákony nadobudnú účinnosť 1. septembra a umožnia do slovenskej legislatívy implementovať tretí energetický liberalizačný balíček.

Slovensko malo zapracovať tretí balíček do marca minulého roka. Po zavedení tretieho energetického liberalizačného balíčka by si mali polepšiť najmä odberatelia energií. Podľa nového zákona o energetike budú môcť napríklad odberatelia zmeniť dodávateľa elektrickej energie alebo zemného plynu v priebehu troch týždňov a bez poplatkov. Odberateľ elektriny a plynu z kategórie domácnosti bude mať taktiež právo odstúpiť od zmluvy počas takzvanej lehoty na rozmyslenie v dĺžke štrnástich pracovných dní odo dňa uzavretia zmluvy.

Spotrebitelia by mali mať po implementácii energetického balíčka právo dostať od svojho pôvodného dodávateľa konečné vyúčtovanie do štyroch týždňov po zmene dodávateľa, či právo na zrozumiteľné údaje o svojej spotrebe a cene elektriny a plynu. Nové energetické zákony tiež upravujú právo odberateľa elektriny a plynu vypovedať zmluvu so svojím dodávateľom v prípade zmeny ceny za dodávku elektriny a plynu alebo iných zmluvných podmienok.

Energetické zákony taktiež obsahujú nový režim možností, ako oddeliť výrobné činnosti a dodávateľské činnosti od prevádzky prenosovej sústavy alebo prevádzky prepravnej siete. Vláda SR bude mať ešte možnosť do 1. decembra tohto roku rozhodnúť o zmene modelu oddelenia výroby a dodávky plynu od prepravnej siete, a to buď využitím modelu vytvorenia nezávislého prevádzkovateľa siete alebo modelu zriadenia nezávislého prevádzkovateľa prepravnej siete.

Zákon o regulácii v sieťových odvetviach má zabezpečiť vyššiu nezávislosť regulačného úradu a jeho právomocí v oblasti určovania regulovaných cien, ako aj kontrolnej činnosti v regulovaných subjektoch. Regulačný zákon podstatne rozširuje právomoci regulačného úradu v oblasti dohľadu nad regulovanými subjektmi, čím sa má zamedziť prípadným netransparentným finančným transakciám, ktoré bránia rozvoju konkurencie na trhu a diskriminujú iných účastníkov trhu s elektrinou a plynom. Zákon umožňuje ukončenie regulácie ceny plynu určeného na výrobu tepla pre domácnosti a skončí sa aj pripomienkovanie Ministerstva hospodárstva SR k schváleným cenovým návrhom. Šéfa regulačného úradu bude menovať prezident SR na návrh vlády.

Súvisiace články

Aktuálne správy