Pri každej cestnej kontrole bude vodič aj fúkať

Každá cestná kontrola vodičov bude po novom spojená aj s kontrolou na požitie alkoholu. Podľa polície tak dôjde k znižovaniu latencie možných porušení pravidiel cestnej premávky.

19.04.2012 09:26
polícia, doprava, dopravný policajt Foto:
Ilustračné foto
debata (126)

„Dúfame, že aj takéto adresnejšie a prísnejšie opatrenia pozitívne ovplyvnenia bezpečnosť na cestách v Slovenskej republike,“ uviedol riaditeľ dopravnej polície Prezídia Policajného zboru Milan Hamar. Jazda pod vplyvom alkoholu je totiž jedným z porušení pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom, ako aj jednou z častých príčin dopravných nehôd. Alkohol znižuje pozornosť vodičov, má za následok ďalšie možné porušenia pravidiel cestnej premávky, nebezpečne znižuje reakčnú schopnosť v prípade kolízií. Takéto nehody sa neraz končia tragicky a doplácajú na ne aj nevinní účastníci.

Polícia informuje, že podiel následkov dopravných nehôd s alkoholom na celkovom počte dopravných nehôd s následkami predstavuje desať percent. Aj v marci polícia počas dohľadu nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky odhalila 475 vodičov, ktorí sa dopustili ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Vodiči jazdili pod vplyvom alkoholu nad jedno promile, prípadne pod vplyvom inej návykovej látky, alebo odmietli vyšetrenia na ich zistenie. Po zmene legislatívy je od novembra minulého roku takéto konanie vodiča trestným činom, za ktorý mu hrozí trest odňatia slobody až na jeden rok.

Za obdobie piatich mesiacov polícia z tohto trestného činu obvinila celkovo 2343 vodičov. Aj napriek tomu v tomto období (1.11.2011 – 31.3.2012) došlo k 616 dopravným nehodám, v prípade ktorých bola zistená u vodiča prítomnosť alkoholu. Zahynuli pri nich štyri osoby. V porovnateľnom období predchádzajúcich rokov bolo takýchto dopravných nehôd 820 a zahynulo pri nich 17 osôb.

„Po piatich mesiacoch účinnosti zákona aj štatistické prehľady dopravných nehôd potvrdili postupné znižovanie dopravných nehôd, pri ktorých bol zistený alkohol. Preukázateľne ide o pokles 204 dopravných nehôd, pri ktorej bol jej vinník – vodič motorového vozidla, pod vplyvom alkoholu. Klesol aj počet usmrtených. Z tohto pohľadu sa prijatou novelou zákona o cestnej premávke podarilo lepšie ochrániť životy a zdravie účastníkov cestnej premávky, čo bolo jej cieľom,“ zdôraznil Hamar.

Podľa jeho slov zákonodarca ustanovil dostatočne prísne tresty za to, že vodič vedie vozidlo, ak požil alkohol nad jedno promile, teda v stave vylučujúcom spôsobilosť vozidlo viesť. „Za tento skutok môže byť vodič potrestaný odňatím slobody až na jeden rok a súd mu môže súčasne uložiť aj peňažný trest a trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá na dobu až desať rokov. Rovnako sa potrestá aj ten vodič, ktorý sa odmietne podrobiť vyšetreniu na zistenie, či nie je ovplyvnený alkoholom alebo inou návykovou látkou. Ak ide o vodiča, ktorý už bol za taký trestný čin odsúdený, uloží sa mu trest zákazu činnosti v hornej polovici trestnej sadzby, teda od päť do 10 rokov,“ vysvetlil.

V súčasnosti tiež platí, že ak je vodič motorového vozidla dôvodne podozrivý, že požil alkohol či inú návykovú látku alebo odmietne vyšetrenie na ich zistenie, policajt rozhodne o preskúmaní jeho zdravotnej spôsobilosti vo vzťahu k závislosti od týchto látok. Z predbežnej štatistiky za prvé tri mesiace tohto roka je zrejmé, že orgány Policajného zboru vydali celkovo 1677 rozhodnutí o preskúmaní zdravotnej spôsobilosti u psychiatra a 647 rozhodnutí o povinnosti podrobiť sa odbornému poradenstvu.

V minulom mesiaci najviac vodičov, ktorí spáchali trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, odhalila polícia v Prešovskom kraji (87). Nasleduje Košický a Bratislavský kraj, kde polícia odhalila zhodne 80 prípadov. V Trenčianskom kraji kontrolami zistili 54 prípadov a Trnavskom kraji 49. V Banskobys­trickom kraji polícia zistila 45 prípadov, kedy vodič jazdil pod vplyvom alkoholu či inej návykovej látky, alebo odmietol vyšetrenie na ich zistenie. V Žilinskom kraji policajti odhalili 42 takýchto prípadov a v Nitrianskom kraji pri kontrolách odhalili 38 vodičov páchajúcich tento trestný čin.

126 debata chyba