Google porušuje európske zákony, tvrdí eurokomisárka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Google
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 2. marca (WEBNOVINY) – Nové pravidlá pre ochranu osobných údajov spoločnosti Google, ktoré začali platiť od marca tohto roku, nie sú podľa eurokomisárky pre spravodlivosť Viviane Redingovej v súlade s európskym právom.

Ako uviedla pre BBC, európske orgány požiadali francúzsky úrad na ochranu osobných údajov CNIL o analýzu nových pravidiel s ktorými prišiel Google.

„Zistenia, ku ktorým sa dopracovali, ich hlboko znepokojili, keďže nové pravidlá podľa nich nie sú v súlade s európskym právom a dodržané neboli ani zásady transparentnosti,“ uviedla Redingová. CNIL pritom už informoval americkú spoločnosť, že začne prešetrovať jej nové pravidlá na celoeurópskej úrovni.

Podľa Redingovej nové pravidlá Google porušujú zákony EÚ vo viacerých ohľadoch. „Jednak neboli s nikým konzultované, čo nie je v súlade so zákonom o transparentnosti a zároveň využíva údaje súkromných osôb s cieľom poskytovať ich tretej strane, na čo však používatelia nedali súhlas,“ dodala. Google však tieto zmeny obraňuje a situáciu, ktorá vznikla, považuje za nedorozumenie.

„Naše pravidlá na ochranu osobných údajov sú teraz jednoduchšie na pochopenie,“ bráni sa spoločnosť. Google v januári tohto roku oznámil, že zjednoduší svoje pravidlá pre ochranu osobných údajov, keď zjednotí 60 rôznych návodov platných v súčasnosti do jedného. Ten platí pre všetky služby spoločnosti vrátane YouTube, Gmail, Blogger alebo sociálnu sieť Google+. Ak chcú používatelia aj naďalej využívať služby Google, musia s týmito zmenami súhlasiť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie GoogleGoogle+