Vodiči budú platiť ešte vyššie pokuty

Nový bič na vodičov, ktorý má znížiť počet nehôd a smrteľných obetí, už prešiel aj vládou. Tá v stredu na návrh ministra vnútra Daniela Lipšica schválila vyššie pokuty a tvrdšie postihy za porušovanie predpisov a tiež zavedenie inštitútu objektívnej zodpovednosti. Zmeny v zákone o cestnej premávke by po schválení v parlamente mali platiť už od júla.

10.11.2011 12:00
polícia, policajt, doprava, premávka Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Za prekročenie rýchlosti v obci by potom mala hroziť pokuta 15 až 798 eur, mimo obce 30 až 798 eur. Zvýši sa pokuta za nerešpektovanie stopky či prejazd cez železničné priecestie na červenú.

Veľké nádeje vkladá ministerstvo do inštitútu objektívnej zodpovednosti. Sľubuje si od neho zníženie následkov dopravných nehôd o 30 až 40 percent. „Pri tvorbe inštitútu rezort vychádzal zo skúseností Maďarska, Rakúska a Francúzska, kde funguje päť rokov,“ uviedlo ministerstvo s tým, že predpis by mal pomôcť najmä na obchvatoch miest a kritických úsekoch ciest.

Podľa inštitútu pripadne povinnosť zabezpečiť dodržiavanie vybraných pravidiel cestnej premávky majiteľovi vozidla a nie jeho šoférovi, keďže podľa polície je dokazovanie priestupkov často zložité. Ministerstvo však zároveň upozorňuje, že zavedením inštitútu sa subjektívna zodpovednosť za porušenie pravidiel neruší.

Dopravný psychológ Zoltán Bojar zo Slovenského autoturist klubu hovorí, že nové návrhy sú správnym krokom, hoci zvyšovanie sankcií by malo byť sprevádzané aj ďalšími systémovými krokmi. „Zvýši sa vymožiteľnosť pravidiel, čo je u nás veľmi boľavý problém. Zároveň však stále môžeme len s obdivom sledovať dlhodobejšie programy, aké má napríklad Švajčiarsko, kde je osobitná skupina policajtov, ktorí len chodia po školách a učia tam cestnú výchovu,“ hovorí.

K sprísňovaniu pravidiel a väčšiemu dôrazu na bezpečnosť na cestách dochádza aj v ďalších európskych krajinách. Na pozore sa preto budú musieť mať napríklad vodiči, ktorí budú prechádzať cez susedné Rakúsko. Od januára tam totiž začne platiť nové nariadenie o vytvorení tzv. záchrannej uličky. Šoféri budú povinní ju vytvoriť pri každej dopravnej zápche na diaľnici či rýchlostnej ceste, a to bez ohľadu na to, či sa tam stala nehoda, alebo nie.

Slúžiť bude na to, aby sa zásahové jednotky – policajti, hasiči alebo záchranári – mohli včas dostať na prípadné miesto havárie. Za nevytvorenie uličky hrozia v Rakúsku pokuty do 726 eur a za prekážanie v ceste zásahovým jednotkám dokonca až 2 180 eur.

Na Slovensku záchranná ulička priamo v zákone zadefinovaná nie je, podľa ministerstva vnútra ju však rieši ustanovenie o jazde vozidiel s právom prednostnej jazdy. „Vodiči ostatných vozidiel sú v zmysle zákona povinní umožniť im bezpečný a plynulý prejazd – a ak je to potrebné, aj zastaviť vozidlo na takom mieste, aby im neprekážalo,“ hovorí Natália Hattalová z rezortu vnútra. Ďalšia úprava zákona preto podľa nej nie je zatiaľ v pláne. Súčasné sankcie za nedodržanie tejto zásady sú na úrovni 60 až 300 eur alebo zákaz šoférovania na dva roky.

Zmeny v pokutách

* porušenie povinnosti zastaviť vozidlo na príkaz dopravnej značky „Stoj, daj prednosť v jazde!“ alebo na signál so znamením „Stoj!“ 300 eur

* prejazd cez železničné priecestie na červenú 300 eur

* porušenie zákazu predchádzania 249 eur
* porušenie zákazu zastavenia a státia na železničnom priestí v podjazde a v tuneli + pred vjazdom na cestu z miesta mimo cesty alebo na vyhradenom parkovisku 198 eur

* zákaz otáčania a cúvania 99 eur

* porušenie zákazu vjazdu, zákazu odbočovania alebo prikázaného smeru jazdy vyplývajúceho z dopravnej značky alebo dopravného zariadenia 99 eur

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba