Prezident už nevidí dôvod na prijatie Čentéša

SITA, Foto: TASR
9.11.2011 18:22

Prezident Ivan Gašparovič už nevidí dôvod na prijatie parlamentom zvoleného kandidáta na post generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, ktorý ho o stretnutie písomne požiadal ešte 19. októbra.

Prezident už nevidí dôvod na prijatie Čentéša

"Na list pána Jozefa Čentéša prezident odpovie v lehote 30 dní od doručenia, no vzhľadom k podaniu ústavnej sťažnosti pánom Čentéšom už dôvod na jeho prijatie v Prezidentskom paláci nevidí," uviedol hovorca prezidenta Marek Trubač.

Čentéš podal na Ústavný súd SR sťažnosť proti porušovaniu práv nečinnosťou prezidenta SR Ivana Gašparoviča, ktorý ho stále nevymenoval do funkcie. Čentéš v ústavnej sťažnosti požiadal ÚS SR, aby rozhodol, že prezident svojou nečinnosťou porušil jeho práva, a to na prístup k voleným a iným verejným funkciám a na vstup za rovnakých podmienok do verejných služieb. K ďalšiemu porušeniu práv došlo podľa neho aj v oblasti "prejednania veci bez zbytočných prieťahov a v primeranej lehote ako i v oblasti rovnakého zaobchádzania a ochrany pred diskrimináciou. "Ústavný súd som požiadal, aby moju sťažnosť prerokoval a rozhodol o nej prednostne, keďže ide o naliehavú vec," povedal Čentéš na pondelkovej tlačovej besede. Zároveň chce, aby ústavný súd prikázal prezidentovi konať a rozhodnúť najneskôr do mesiaca od nadobudnutia právoplatnosti nálezu vo veci. Finančnú kompenzáciu Čentéš nepožaduje, aj keď podľa jeho slov má na ňu nárok.

Čentéša zvolil parlament 17. júna v tajnej voľbe, hlava štátu ho odmietla vymenovať s tým, že musí počkať na verdikt ústavného súdu. Ten padol 5. októbra, pričom označil spôsob Čentéšovej voľby za ústavný. "Určite nebudem čakať štyri mesiace, ako som čakal doposiaľ," reagoval po rozhodnutí ÚS SR Čentéš. Po páde vlády prezident v polovici októbra vyhlásil, že "Čentéš je pre mňa terciárna otázka v tomto momente." Čentéš pred časom vysvetlil, že na osobnom stretnutí s prezidentom si s ním chcel vydiskutovať prípadné Gašparovičove výhrady voči nemu. Čentéš netuší, prečo ho prezident doposiaľ nevymenoval. "Nepoznám ten dôvod," povedal.

ÚS SR 5. októbra rozhodol, že Národná rada SR môže voliť kandidáta na post generálneho prokurátora SR verejne i tajne. Tajnú i verejnú voľbu zaviedla novela Zákona o Rokovacom poriadku NR SR. Národná rada SR sa snažila zvoliť generálneho prokurátora od novembra 2010. Čentéša zvolili 17. júna v tajnej voľbe, hlasovalo za neho 79 z 80 prítomných poslancov, jeden sa zdržal. Pôvodný Čentéšov protikandidát Dobroslav Trnka sa krátko pred voľbou vzdal kandidatúry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok