Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Čižnár zatiaľ o sťažnostiach voči obvineniam sudcov rozhodnúť nemohol

Na snímke generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Foto: TASR - Jakub Kotian

Pre TASR minulý týždeň podanie sťažnosti voči uzneseniu o vznesení obvinenia potvrdil obhajca Peter Filip.

Bratislava 24. marca (TASR) – Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár zatiaľ nemohol rozhodnúť o sťažnostiach obhajcov voči uzneseniu o vznesení obvinenia v prípade sudcov zadržaných v rámci policajnej akcie Búrka.

"Doposiaľ rozhodnuté nebolo, pretože sú postupne doručované písomné odôvodnenia sťažností jednotlivých obvinených, na čo majú zo zákona nárok. Následne bude o týchto sťažnostiach bezodkladne rozhodnuté," uviedla v utorok pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

Pre TASR minulý týždeň podanie sťažnosti voči uzneseniu o vznesení obvinenia potvrdil obhajca Peter Filip. Ten zastupuje podpredsedníčku Najvyššieho súdu (NS) SR Jarmilu U., sudkyňu Okresného súdu (OS) Bratislava I Miriam R. a jednu bývalú sudkyňu. Rovnako podanie sťažnosti pre TASR potvrdil obhajca Ondrej Mularčík, ktorý zastupuje civilnú osobu a aj obhajca Peter Erdös, ktorý zase zastupuje bývalú štátnu tajomníčku Moniku J. Tá je od piatka (20. 3.) po rozhodnutí Najvyššieho súdu (NS) SR definitívne stíhaná väzobne. Sťažnosti podali aj ďalší obhajcovia.

Policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zadržali 11. marca ráno 13 sudcov. Obvinenia padli z trestných činov korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. Medzi zadržanými boli okrem 13 sudcov aj jedna bývalá sudkyňa, jedna správkyňa konkurznej podstaty, jedna advokátka a dve civilné osoby. Akciu vykonávala skupina Hmla, ktorá vyšetruje sudcov z Threemy Mariana K.

Následne Ústavný súd SR v Košiciach 12. marca dal súhlas na väzobné stíhanie v prípade piatich sudcov. O ich väzobnom stíhaní a väzobnom stíhaní ďalších troch civilných osôb rozhodoval najskôr Špecializovaný trestný súd v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica, v sobotu (14. 3.). NS SR potom na svojom verejnom zasadnutí vo štvrtok (19. 3.) napokon nezobral do väzby sudkyňu OS Bratislava V Zuzanu M., ktorá je obvinená zo zločinu prijímania úplatku a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Do väzby nezobral odvolací súd ani podnikateľa Ladislava M., obvineného z podplácania. V prípade Miriam R. vzal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry sťažnosť voči rozhodnutiu ŠTS späť.

Následne v piatok (20. 3.) NS SR na neverejnom zasadnutí rozhodol, že Monika J., Eugen P., Denisa C., Richard M. a Miroslav M. ostávajú vo väzbe.