Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Pozastavili prácu väzňov na niektorých pracoviskách mimo ústavov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dočasne bolo pozastavené vykonávanie prác na niektorých vonkajších pracoviskách z objektívnych dôvodov, informuje hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská.

Bratislava 22. marca (TASR) - Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) vzhľadom na situáciu s novým koronovírusom prijal viacero opatrení a jedným z nich je aj dočasné pozastavenie vykonávania prác väzňov na niektorých vonkajších pracoviskách. TASR o tom informovala hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská.

"Vo všeobecnosti platí, že odsúdení sa zaraďujú do práce na vonkajšie pracoviská, ale aj na vnútorné pracoviská, za čo dostávajú pracovnú odmenu. Tú následne vedia využiť napríklad na úhradu pohľadávok, na nákup vecí osobnej potreby alebo telefonovanie. Vzhľadom na prvotné prepuknutie ochorenia COVID-19 boli prijaté osobitné opatrenia na všetkých pracoviskách, kde vykonávajú akúkoľvek pracovnú činnosť obvinení a odsúdení," uviedla hovorkyňa.

Ako priblížila, dočasne bolo pozastavené vykonávanie prác na niektorých vonkajších pracoviskách z objektívnych dôvodov, a to najmä z dôvodov zabezpečenia ich ochrany, aby sa v maximálnej miere eliminovalo riziko nakazenia vírusom. "O pozastavení a opätovnom spustení pracovných činností na takýchto pracoviskách sa rozhoduje individuálne, a to vzhľadom na typ pracoviska a prípadnú možnosť ohrozenia vírusovým ochorením," povedala Kacvinská.

"Na pracoviskách mimo ústavov, na ktorých nebola pozastavená pracovná činnosť, je minimalizovaná možnosť stretnutia sa väznených osôb so zamestnancami spolupracujúcich subjektov. Aj napriek zabezpečenému minimálnemu styku s ostatnými zamestnancami je odsúdeným pri každom odchode a príchode z pracoviska mimo ústavu zdôrazňované dodržiavanie prijatých protiepidemických opatrení a vykonávané meranie teploty, je im prízvukované nosenie rúška, rukavíc a používanie dezinfekčných prostriedkov," zdôraznila.

Dodala, že v ústavoch aktuálne nie sú pozastavené ani vnútorné pracoviská, kde sú odsúdení zaradení, pretože by bol ohrozený chod ústavu a jednotlivé práva väznených osôb. "Chápeme obavy o vašich blízkych, ale verte, že robíme všetko, čo je v našich možnostiach, aby aj oni boli ochránení pred možnou nákazou vírusom," uviedla Kacvinská smerom k blízkym a rodinným príslušníkom väznených osôb.

V polovici tohto týždňa bolo do práce zaradených 4488 odsúdených, z toho reálne pracovalo na pracoviskách 3295 odsúdených. Dovedna 864 odsúdených bolo zaradených do vnútornej prevádzky, ktorá zabezpečuje riadny chod ústavov na výkon väzby a ústavov na výkon trestu odňatia slobody a 2431 odsúdených vo vedľajšom hospodárstve. V slovenských väzeniach sa v súčasnosti nachádza 1616 obvinených a 9085 odsúdených. Z nich je 814 žien, 81 mladistvých a 220 cudzincov.