Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Termín voľby predsedu NS stále platí, rada osloví hlavného hygienika

Na archívnej snímke budova Najvyššieho súdu SR. Foto: TASR - Michal Svítok

Stanovisko Súdnej rady avizuje, že bude aj naďalej možnosť sledovania online prenosu voľby predsedu NS SR, ako aj počas celého riadneho zasadnutia.

Bratislava 18. marca (TASR) – Voľba predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR sa stále bude konať 30. marca, aby sa dodržal zákon. Súdna rada SR sa však s otázkou v súvislosti s opatreniami pre nový koronavírus, obráti na hlavného hygienika SR so žiadosťou o usmernenie vo veci prípravy a organizácie. TASR o tom informovala hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Müller.

"Zákon ukladá, že zasadnutia Súdnej rady sa majú konať minimálne jedenkrát za mesiac," vysvetlila Müller. Súdna rada tiež pripomenula, že síce sa môže v neodkladných prípadoch využiť inštitút hlasovania obežníkom (per rollam), to však v personálnych otázkach akou je voľba predsedu NS SR, nie je možné.

Stanovisko Súdnej rady avizuje, že bude aj naďalej možnosť sledovania online prenosu voľby predsedu NS SR, ako aj počas celého riadneho zasadnutia. Tiež sa pripravuje zriadenie online kontaktu priamo do zasadacej miestnosti Miestodržiteľského paláca (sídlo Súdnej rady SR, pozn. TASR), kde budú mať osoby, ktoré pred Súdnu radu predstupujú možnosť vyjadriť sa k prerokovávaným záležitostiam, bez nutnosti osobného kontaktu.

O post predsedu NS SR sa budú uchádzať sudcovia Ivan Rumana a Ján Šikuta. Rumanu navrhlo ako predsedu 12 členov Súdnej rady, na úspešné zvolenie potrebuje 10 hlasov. Šikuta, ktorého navrhla Sudcovská rada Okresného súdu Bratislava III, sa v predchádzajúcich voľbách o post predsedu NS SR uchádzal neúspešne.

Najvyšší súd je bez svojho predsedu od októbra minulého roka, keď uplynulo funkčné obdobie Daniele Švecovej. Odvtedy ju zastupuje podpredsedníčka NS SR Jarmila Urbancová, ktorá však bola obvinená z podplácania v kauze Technopol Servis. Urbancová v utorok požiadala o prerušenie výkonu funkcie sudkyne s tým, že žiada odísť do predčasného starobného dôchodku.