Transparency ženie predsedu ústavného súdu Fiačana na oči verejnosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Prezidentka Zuzana Čaputová, vymenovanie ústavných sudcov, Ivan Fiačan
Predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan počas vymenovania nových sudcov Ústavného súdu SR prezidentkou SR v Prezidentskom paláci. Bratislava, 10. október 2019. Foto: SITA/Branislav Bibel

Transparency International Slovensko (TIS) vyzýva predsedu Ústavného súdu SR Ivana Fiačana, aby presvedčivo zdôvodnil rozhodnutie súdu ohľadom možnosti udelenia väzby pre sudcov. TIS o tom informovala na sociálnej sieti.

Podľa TIS predseda ústavného súdu Ivan Fiačan doteraz nedokázal poskytnúť hodnoverné vysvetlenie toho, prečo ústavný súd umožnil udelenie väzby pre piatich sudcov z trinástich, ktorí sú podozriví z ovplyvňovania káuz okolo Mariana K. TIS uvádza, že ak má byť ústavný súd garantom a príkladom očisty justície, tak v tejto úlohe zlyhal.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Neznáme základné odpovede

„Ani niekoľko dní od rozhodnutia ústavného súdu, ktoré de facto zabránilo čo i len posudzovať možnosť väzby pre 8 z 13 sudcov spájaných s Kočnerovými kauzami, stále nepoznáme základne odpovede,“ napísala TIS. Tá uvádza, že Fiačan doteraz nedokázal poskytnúť hodnoverné vysvetlenie.

„Verejnosť stále nevie ani to, ako sa súd vysporiadal s možnou zaujatosťou niektorých svojich sudcov, ktorí majú preukázateľné konexie s kľúčovými aktérmi prípadu,“ zdôrazňuje mimovládka.

Verejná výzva

Mimovládka preto vyzýva Fiačana, „aby predstúpil pred verejnosť a presvedčivo zdôvodnil rozhodnutie súdu a definitívne rozptýlil podozrenia o tom, že si sudcovia navzájom kryjú chrbát“. TIS ale dodáva, že ani rozhodnutie ústavného súdu ešte neznamená, že sudcovia napokon v prípade dokázania korupcie vo väzení neskončia.

Dosiaľ sa rozhodovalo iba o väzbe, ktorá nemá slúžiť ako trest, ale ide o preventívne obmedzenie osobnej slobody v prípadoch, kedy hrozí zmarenie vyšetrovania alebo páchanie ďalšej trestnej činnosti.

Zásah NAKA

NAKA zasahovala v stredu 11. marca na viacerých miestach. Počas akcie s názvom „Búrka“ zadržali vyšetrovatelia viacero osôb. Polícia následne na sociálnej sieti informovala, že medzi zadržanými bolo 13 sudcov, jedna bývalá sudkyňa, jedna správkyňa konkurznej podstaty, jedna advokátka a dve civilné osoby.

Tí v súčasnosti čelia obvineniam z korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a z marenia spravodlivosti. Ešte vo štvrtok 12. marca vo večerných hodinách rozhodlo plénum Ústavného súdu SR o tom, že súhlasí s návrhom na väzbu u piatich zadržaných. Základom celého prípadu podozrivej skupiny sudcov bola komunikácia Mariana Kočnera cez aplikáciu Threema.

Z vyšetrovania úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vyplynulo, že obžalovaný kontroverzný podnikateľ komunikoval s viacerými sudcami a snažil sa údajne ovplyvňovať rôzne súdne konania vo svoj prospech. Marian K. je rovnako v prípade obvinený.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan FiačanMarián Kočner
Firmy a inštitúcie NAKA Národná kriminálna agentúraÚstavný súd SR