Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Elektronické náramky použili súdy tento rok v 232 prípadoch

Na ilustarčnej snímke náramky na elektronický systém monitoringu osôb. Foto: TASR - Michal Svítok

Ministerstvo taktiež pripomína, že sa elektronické náramky nepoužívajú len pri alternatívnom trestaní, ale aj na kontrolu pohybu odsúdených, ktorí dostali povolenie na dočasné opustenie ústavu.

Bratislava 7. novembra (TASR) – Elektronické náramky na monitorovanie pohybu odsúdených použili slovenské súdy tento rok zatiaľ v 232 prípadoch. Ide o šesťnásobný rast oproti roku 2016. TASR o tom informovali z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti SR.

„Kým v roku 2016 bolo týmto spôsobom monitorovaných 38 osôb, momentálne sa elektronický monitoring využíva v 226 prípadoch,“ uvádza stanovisko rezortu spravodlivosti s tým, že minulý rok nariadili súdy kontrolu náramkami v 110 prípadoch. Do dnešného dňa bolo v roku 2019 zase evidovaných 232 prípadov použitia elektronického monitoringu odsúdeného.

Ministerstvo taktiež pripomína, že sa elektronické náramky nepoužívajú len pri alternatívnom trestaní, ale aj na kontrolu pohybu odsúdených, ktorí dostali povolenie na dočasné opustenie ústavu. Takýmto spôsobom bolo v období od januára 2018 monitorovaných skrz GPS 504 väzňov.

Možnosť používať elektronické náramky je okrem iných výhod aj ekonomická. Zatiaľ, čo štát zaplatí za pobyt jedného väzňa v väzení približne 40 eur, náramok daňových poplatníkov stojí približne štyri eurá na deň,“ vysvetlil riaditeľ odboru probácie, mediácie a prevencie kriminality Ministerstva spravodlivosti SR Samuel Burský. Elektronickým náramkom si nahrádza vyšetrovaciu väzbu aj bývalý riaditeľ TV Markíza obžalovaný z falšovania zmeniek a objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej Pavol R.

Odborník na trestné právo z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Tomáš Strémy ešte v septembri uviedol, že alternatívne tresty nezahŕňajú negatívne stránky trestu odňatia slobody, ako napríklad negatívny dosah na rodinu alebo narušenie citových väzieb.

Podľa ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) sa alternatívne tresty na Slovensku využívali v minulosti v oveľa menšej miere ako v západnej Európe. Aj preto podľa vlastných slov vytvoril pracovnú skupinu, ktorá podľa neho vytvorila viac možností pre sudcov či prokurátorov, ako zvýšiť počet monitorovaných.