Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Opozícia chce zmenu voľby generálneho a špeciálneho prokurátora

Na archívnej snímke zľava predseda strany Za ľudí Andrej Kiska, podpredsedovia strany Veronika Remišová, Juraj Šeliga a Michal Luciak. Foto: TASR/Milan Kapusta

Strana Za ľudí zdôraznila potrebu očistenia prokuratúry, súdov a polície. Preto považuje za potrebné prinášať riešenia, ktoré prinavrátia dôveru týmto inštitúciám a posilnia boj proti korupcii.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Zástupcovia opozičných strán chcú presadiť zmenu spôsobu voľby generálneho a špeciálneho prokurátora. Informovala o tom strana Za ľudí po stredajšom stretnutí so zástupcami strán SaS, PS-Spolu a OĽaNO. Témou ich rokovania mala byť otázka spravodlivosti a právneho štátu.

"Zhodli sme sa, že budeme spoločne presadzovať zmenu spôsobu voľby generálneho a špeciálneho prokurátora a to tak, aby táto voľba bola transparentná a výberový proces čo najviac otvorený verejnosti ako pri voľbe kandidátov na sudcov Ústavného súdu," uviedla strana Za ľudí.

Strana Za ľudí zdôraznila potrebu očistenia prokuratúry, súdov a polície. Preto považuje za potrebné prinášať systémové riešenia, ktoré "prinavrátia dôveru týmto inštitúciám a posilnia boj proti korupcii, mafii, organizovanému zločinu a vymožiteľnosť práva pre všetkých".

V rokovaniach o tejto oblasti plánujú pokračovať. Na stredajšie stretnutie bolo podľa slov strany pozvané aj KDH, to sa však ospravedlnilo.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová otvorila tému zmien vo výbere šéfa prokuratúry ešte v júni na prvých stretnutiach s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) a predsedom Národnej rady (NR) SR Andrejom Dankom, ktorí to podľa jej slov podporujú. Navrhla napríklad rozšírenie okruhu osôb a subjektov s právomocou navrhnúť kandidátov na túto funkciu. Voľbe generálneho prokurátora by mohlo podľa nej predchádzať napríklad verejné vypočutie navrhnutých kandidátov.

Súčasného šéfa prokuratúry Jaromíra Čižnára vymenoval do funkcie generálneho prokurátora v júli 2013 vtedajší prezident Ivan Gašparovič. Generálneho prokurátora vymenúva a odvoláva hlava štátu na návrh parlamentu. Funkčné obdobie generálneho prokurátora je sedem rokov. Podľa aktuálnej legislatívy sa funkčné obdobie predlžuje až do zloženia sľubu novým generálnym prokurátorom. Zároveň tá istá osoba nemôže byť opakovane vymenovaná za generálneho prokurátora.