Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Švecová tvrdí, že J. Urbancová marí doterajšie výsledky práce NS SR

Na archívnej snímke Daniela Švecová. Foto: TASR - Martin Baumann

Urbancová podľa Švecovej bráni dosiahnutiu historicky prvého a mimoriadne potrebného samostatného sídla súdu.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Predsedníčka senátu Najvyššieho súdu (NS) SR Daniela Švecová tvrdí, že jeho súčasná podpredsedníčka Jarmila Urbancová marí viaceré doterajšie výsledky práce NS SR a škodí kontinuite jeho vedenia. Zároveň ju naďalej vyzýva, aby sa vzdala svojej funkcie podpredsedníčky a sudkyne. TASR o tom informovala Švecová.

Urbancová podľa Švecovej bráni "dosiahnutiu historicky prvého a mimoriadne potrebného samostatného sídla súdu. Celé dianie neakceptovateľne dotvára absolútne odmietanie akejkoľvek komunikácie s predchádzajúcim vedením NS SR".

"Toto správanie a spôsob riadenia NS SR sú nepochopiteľné a logicky nevysvetliteľné, najmä s ohľadom na to, že podpredsedníčka NS SR je už po šiesty rok súčasťou vedenia NS SR a v minulosti ani náznakom neprezentovala žiadnu výhradu ani iný postup v žiadnej oblasti riadenia súdu, hoci bola o všetkom riadne a pravidelne informovaná," tvrdí vo svojom stanovisku Švecová. Zároveň dodala, že práve ona navrhla Urbancovú do jej funkcie, čo s ohľadom na aktuálne dianie ľutuje.

Ako dôvod svojej výzvy Švecová uviedla vážne pochybnosti o spôsobilosti Urbancovej zastávať túto funkciu. "Tieň podozrenia na ňu vrhá predovšetkým jej kontakt s osobou prepojenou na obžalovaného Mariana K., konkrétne s Vladimírom Sklenkom, ale aj ďalšie medializované informácie a aj súčasné dianie na NS SR," dodala Švecová s tým, že Urbancová v súčasnosti zastupuje predsedu NS SR, keďže táto pozícia nie je zatiaľ obsadená. "Jej konanie je však determinované vytváraním atmosféry absolútneho strachu medzi zamestnancami NS SR, vydávaním deštrukčných opatrení i drastickým spôsobom výkonu niektorých opatrení a rozhodnutí," uzavrela Švecová.