O post predsedu Najvyššieho súdu SR zabojujú dvaja kandidáti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najvyšší súd SR
Foto: ilustračné, SITA/Michal Burza
  • aktualizované 5. novembra 18:12

O post predsedu Najvyššieho súdu SR zabojujú dva kandidáti. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Súdnej rady SR Veronika Müller. Rada bude na svojom zasadnutí 25. novembra rozhodovať medzi Alenou Šiškovou a Jánom Šikutom. Oprávnení navrhovatelia mohli predkladať kandidátov do 4. novembra 2019.

Súd dočasne vedie Urbancová

Šikutu na funkciu navrhol člen súdnej rady Branislav Jablonka, Šiškovú bývalá predsedníčka najvyššieho súdu Daniela Švecová.

Súdna rada SR už raz v tomto roku neúspešne hlasovala o novom šéfovi najvyššieho súdu. Ten v súčasnosti vedie dočasne jeho podpredsedníčka Jarmila Urbancová.

Šikuta sa v tomto roku uchádzal aj o najcennejší talár na Ústavnom súde SR. Sudkyňa Šišková pôsobila v minulosti v súdnej rade, kde bola od roku 2012.

TIS odporúča Šikutu

Mimovládna organizácia Transparency Interantional Slovensko (TIS) odporúča súdnej rade zvoliť Jána Šikutu. Podľa stanoviska, ktoré mimovládka zverejnila na sociálnej sieti Facebook sa totiž Šišková podieľala na súčasnom nelichotivom stave slovenskej justície.

„Z dvojice nových kandidátov na šéfa Najvyššieho súdu je našim favoritom bývalý sudca Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu, Ján Šikuta. Myslíme si, že sudca s významnou 11-ročnou praxou na medzinárodnom súdnom dvore, ale aj praxou na okresnom a krajskom slovenskom súde je vhodným adeptom aj na post predsedu Najvyššieho súdu. Šikuta si okrem profesijných úspechov udržal počas dlhoročného pôsobenia v talári slušný morálny kredit,“ uviedla TIS.

„Naproti tomu Alena Šišková symbolizuje to, čo dnes ťahá slovenské súdnictvo ku dnu. O jej kariéru sa zaslúžil kontroverzný Štefan Harabin, ktorý ju najprv ako minister vymenoval za šéfku okresného súdu v Topoľčanoch a potom sa ako líder justície postaral o jej stáž a neskôr aj o stále miesto na Najvyššom súde. Šišková sa Harabinovi ako členka Súdnej rady mohla odvďačiť aj tak, že ho v roku 2014 podporovala v znovuzvolení za predsedu Najvyššieho súdu. Do súdnej rady ju v lete 2012 zvolil parlament ako kandidátku koaličného Smeru-SD. Na rozdiel od Šikutu sudkyňa Šišková neovláda na profesionálnej úrovni žiadny cudzí jazyk,“ dodala mimovládka.

Verejné zasadnutie

Voľba šéfky Najvyššieho súdu SR bude na verejnom zasadnutí, pričom sa kandidáti najskôr budú prezentovať pred členmi najvyššieho poradného orgánu justície. Na úspech potrebujú získať minimálne desať hlasov členov Súdnej rady z osemnástich.

Prihlásiť kandidátov na predsedu najvyššieho súdu mohli člen súdnej rady, sudcovské rady, stavovské organizácie sudcov, plénum sudcov najvyššieho súdu, sudca najvyššieho súdu a minister spravodlivosti. Predsedom Najvyššieho súdu SR sa môže stať len sudca najvyššieho súdu.

Úspešného kandidáta následne posunie rada prezidentke Zuzane Čaputovej.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniela ŠvecováJarmila UrbancováVeronika Müller
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SR