Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Generálny prokurátor Čižnár dočasne pozastavil výkon funkcie Trnkovi

Na archívnej snímke generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár. Foto: TASR/Pavol Zachar

Pred dvoma týždňami tvrdil Čižnár, že pozastaviť výkon funkcie Trnkovi v súčasnosti nie je možné, pretože dosiaľ nebolo vznesené obvinenie pre konkrétny trestný čin.

Bratislava 31. októbra (TASR) - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár dočasne pozastavil výkon funkcie prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi z dôvodu začatia disciplinárneho konania. TASR to potvrdila hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Informoval o tom portál noviny.sk.

„Disciplinárnej komisii Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky bol dnes t.j. 31. 10. 2019 podaný disciplinárny návrh za dva skutky na prokurátora GP SR JUDr. D. T., čím sa začalo voči nemu disciplinárne konanie. Následne ešte dnešného dňa (31. 10. 2019) bolo vydané rozhodnutie generálneho prokurátora SR Jaromíra Čižnára o dočasnom pozastavení výkonu funkcie prokurátorovi D. T.," uvádza sa v stanovisku prokuratúry.

Prokuratúra zároveň odmieta, že by vo veci nekonala, vzhľadom na to, že počas uplynulých dní skúmala relevantné dôvody, pre ktoré bolo možné podať návrh na začatie disciplinárneho konania. To robila najmä "analýzou vystúpení prokurátora D. T. po tom, ako vyšli najavo skutočnosti prezentované v médiách."

Nahrávku, na ktorej sa má obžalovaný z vraždy Jána Kuciaka Marian K. hádať s Dobroslavom Trnkom o údajnom vydieraní Jaroslava Haščáka, má polícia k dispozícii od októbra minulého roku.

Pred dvoma týždňami tvrdil Čižnár, že pozastaviť výkon funkcie Trnkovi v súčasnosti nie je možné, pretože dosiaľ nebolo vznesené obvinenie pre konkrétny trestný čin. Podľa neho nebol možný ani disciplinárny návrh, lebo uplynula premlčacia lehota od skutku nahrávky s Marianom K.

Investigatívne centrum Jána Kuciaka zverejnilo v stredu video, na ktorom má podľa jeho informácií Marian K., obžalovaný z vraždy Jána Kuciaka, inštalovať kameru v kancelárii prokurátora Dobroslava Trnku. Nahrávku mala získať organizácia investigatívnych novinárov OCCRP.

Viac ako minútové video zobrazuje dvoch mužov, ako inštalujú kameru v miestnosti s gaučom. Po pokyne prvého muža, aby si druhý sadol, sa na zábere objaví muž podobný Dobroslavovi Trnkovi.