Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Inštitút justičných čakateľov sa nanovo upraví

Ilustračné foto. Foto: TASR - Svätopluk Písecký

Justiční čakatelia majú čiastočne nahradiť sudcov odchádzajúcich do dôchodku.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Inštitút justičných čakateľov sa nanovo upraví. Poslanci Národnej rady SR v pondelok schválili novelu zákona o sudcoch a prísediacich, ktorá tieto zmeny prináša. Justiční čakatelia majú čiastočne nahradiť sudcov odchádzajúcich do dôchodku.

Zmeny sa dotknú aj výberového konania na funkciu justičného čakateľa. Zároveň sa vďaka novele zvýši poplatok pre školiteľa justičných čakateľov. Ministerstvo spravodlivosti chce tak zabezpečiť dostatočné množstvo vhodných adeptov adekvátne pripravených na odborné justičné skúšky a hromadné výberové konania. Tí môžu podľa rezortu nahradiť odchádzajúcich sudcov.

Príplatok pre školiteľa sa po novom zvýši z 30 eur mesačne na 100 eur mesačne. Doterajšia suma príplatku nie je podľa rezortu spravodlivosti adekvátna ani motivačná vzhľadom na rozsah agendy, ktorú školiteľ rieši.

Nová legislatíva upravuje aj predpoklady a požiadavky na vymenovanie do funkcie justičného čakateľa. Právnou úpravou sa má v nadväznosti na požiadavky zabezpečiť dostatočné množstvo vhodných adeptov adekvátne pripravených na odborné justičné skúšky a hromadné výberové konania. Tí môžu podľa rezortu nahradiť odchádzajúcich sudcov.

Legislatívou sa tiež upravuje komplexný spôsob úpravy výberového konania na funkciu justičného čakateľa. Zmeny majú garantovať transparentnosť a objektivitu výberových konaní a následne tiež kvalitu vybraných uchádzačov.