Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort obrany: Novela o zákaze vojenských uniforiem pôsobí preventívne

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Branislav Račko

Za neoprávnené používanie vojenských uniforiem a označenia Ozbrojených síl SR hrozia sankcie až do výšky 500 eur.

Bratislava 8. augusta (TASR) – Vojenská polícia sa po zavedení novely o neoprávnenom používaní vojenských uniforiem zamerala hlavne na prevenciu. Objasňuje občanom, ako sa zmenil zákon a odpovedá na prípadné otázky. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková.

„V rámci preventívnych akcií a prezentácií Ozbrojených síl (OS) SR a Vojenskej polície na verejnosti boli civilnému obyvateľstvu vysvetľované ustanovenia uvedenej novely zákona,“ priblížila hovorkyňa. Zdôraznila tiež, že zodpovedali všetky písomné dotazy o podmienkach a spôsobe nosenia vojenskej výstroje. Osobitnú štatistiku o porušeniach zákona v tejto veci podľa jej vyjadrenia neevidujú.

Novela zákona o OS a Vojenskej polícii je účinná od 1. mája 2019. Za neoprávnené používanie vojenských uniforiem a označenia Ozbrojených síl SR hrozia sankcie až do výšky 500 eur. Opatrením ministerstvo obrany reagovalo na problém s extrémistickými polovojenskými organizáciami.

Zákaz sa vzťahuje aj na použitie iných odevov označených štátnym znakom SR a zameniteľných s vojenskou rovnošatou. Nezákonné je tiež zneužitie označenia OS SR v písomnom styku, názvoch domén webových stránok či na motorových vozidlách. Trestať sa má tiež použitie osobnej identifikačnej karty inou osobou ako vojakom.

Právna norma sa vzťahuje na aktuálne zavedené rovnošaty. Opatrenie sa teda nemá dotknúť rybárov či poľovníkov, ktorí používajú odevy s neaktuálnym vzorom. Výnimku majú aj poberatelia výsluhového alebo invalidného výsluhového dôchodku, účastníci boja proti fašizmu a rehabilitovaní vojaci.