Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Hnutie Sme rodina chce upraviť poskytovanie náhradného výživného

Na archívnej snímke opozičná poslankyňa Petra Krištúfková. Foto: TASR - Michal Svítok

Parlament sa bude novelou zákona zoaberať na septembrovej schôdzi.

Bratislava 7. augusta (TASR) - Opozičné hnutie Sme rodina chce upraviť poskytovanie náhradného výživného na Slovensku. Parlament sa bude jeho novelou zákona zoaberať na septembrovej schôdzi. Po novom sa má upraviť najmä vymáhanie náhradného výživného a zrušiť sa má hranica nároku.

"Novelu tohto absolútne nefunkčného zákona som podala v parlamente už tretíkrát, v novembri 2016, v septembri 2018 a teraz v apríli 2019," pripomenula v správe pre médiá poslankyňa hnutia Petra Krištúfková.

Novelou zákona sa má ustanoviť, že náhradné výživné má vymáhať štát a nie matky, ktoré na to nemajú prostriedky ani možnosti. Druhou navrhovanou zmenou je, že výška náhradného výživného má byť v rovnakej výške ako určí súd, to znamená vo výške riadneho výživného. Okrem toho poslanci hnutia navrhujú zrušiť hranicu príjmu 2,2- násobku životného minima ako nárok na náhradné výživné. "Táto hranica je doslova smiešna," tvrdí hnutie.

Upozornilo tiež, že vládna koalícia ich návrhy zakaždým zmietla zo stola s tým, že ide o čistý populizmus a vytĺkanie politického kapitálu. "Až kým sa neprebudil Smer-SD a jeho predseda Robert Fico, keď koncom roka 2018 obhajoval na tlačovej besede právo matky na náhradné výživné a bič na neplatičov. Nedočkali sme sa. Po ňom prišiel Andrej Danko, ktorý tvrdí, že tému otvorila SNS už v roku 2017, a že Sme rodina kopíruje jeho návrhy," podotýka hnutie.

Poslanci sú preto presvedčení, že ak by SNS a Smer-SD podporili ich návrh v roku 2016, mohli matkám, ktoré sa nevedia dostať k výživnému na deti, uľahčiť život už tri roky. "Pochopila som, že vládne strany sa riadia len politikou pre seba, vytĺkaním politického kapitálu a ešte z toho obviňujú iných," dodala Krištúfková.