Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

A. Danko: Verejné obstarávania a stavebný zákon potrebujú zmeny

Na archívnej snímke Andrej Danko. Foto: TASR Martin Baumann

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko sa vyjadril v súvislosti s problémami pri rekonštrukcii vysokoškolských internátov v bratislavskej Mlynskej doline.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Verejné obstarávania a stavebný zákon potrebujú zmeny. Myslí si to predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) v súvislosti s problémami pri rekonštrukcii vysokoškolských internátov v bratislavskej Mlynskej doline. Pomohlo by podľa neho napríklad zvýšenie limitov na možnosť priamych zadaní s užším ponukovým konaním.

Danko zdôraznil, že štát peniaze na rekonštrukcie má, problém však vidí v zákone o verejnom obstarávaní a stavebnom zákone. Myslí si, že potrebujú zjednodušiť. "Už som niekoľkokrát na to upozorňoval premiéra, aj vtedy keď sa fotografovali plesne, že problém nie je v tom, že by riaditelia nemocníc nechceli niečo opravovať, niečo rekonštruovať. Aspoň do milióna eur by mali mať voľnejšie ruky," skonštatoval s tým, že problém vidí v zákone.

Zvýšiť chce podľa svojich slov napríklad limit pri priamych zadaniach s užším ponukovým konaním. "To znamená zvýšiť limit, aby povedzme do jedného milióna eur mohol zadávateľ osloviť minimálne tri firmy a v rámci toho urobiť aspoň nejakú úpravu," povedal v rozhovore pre TASR s tým, že sa to nedá urobiť bez Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Dodal, že aj preto sa stretol s riaditeľom ÚVO a hovoril o tejto téme aj s rektorom Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. "Ja chápem, že sa ľudia niekedy upínajú k tomu, že si vo vláde, tak rieš, ale chcem povedať, že sú segmenty, za ktoré zodpovedám a za ktoré nie. A v tejto vláde má SNS na starosti školstvo, pôdohospodárstvo a obranu. Čo sa týka internátov, tak už sa snažíme urobiť nejakú novelu, aby sa odľahčili ruky pri rekonštrukciách, aj preto som sa obrátil na týchto predstaviteľov. Ale nemôžem riešiť nemocnice, to je v gescii Smeru-SD," poznamenal.

Danko pre TASR povedal, že pripravuje minimálne úpravy v zákone o verejnom obstarávaní. "Pokúsim sa tam dostať aj nemocnice a stavby verejného záujmu. Je predsa choré, aby nevedeli havarijné stavy bez nejakých ťažkých obstarávaní riešiť. Musíme im rozviazať ruky pri týchto obstarávaniach a potom celý systém zjednodušiť," vysvetlil.