Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Súdna rada navrhuje zvýšiť odmeny pre členov disciplinárnych senátov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Svätopluk Písecký

Funkčné obdobie člena alebo predsedu disciplinárneho senátu je tri roky.

Bratislava 3. augusta (TASR) – Súdna rada navrhuje zvýšiť odmeny členom disciplinárnych senátov, aby viac zatraktívnili túto funkciu. Zároveň chce predĺžiť dĺžku funkčného obdobia člena disciplinárneho senátu alebo zmeniť spôsob, odkedy sa začína rátať jeho funkcia. TASR o tom informovala hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady Veronika Müller.

„Vypracoval sa podnet, ktorý bol zároveň aj schválený členmi Súdnej rady, na zmenu výšky ohodnocovania predsedov a členov disciplinárnych senátov,“ uviedla predsedníčka Súdnej rady Lenka Praženková, ktorá podnet predložila rezortu spravodlivosti.

Funkčné obdobie člena alebo predsedu disciplinárneho senátu je tri roky. „Problém vidím v tom, že sú po zvolení Súdnou radou zaraďovaní do databáz členov alebo predsedov disciplinárnych senátov a od tohto okamihu im plynie funkčné obdobie. To aj napriek tomu, že ešte nie sú súčasťou žiadneho disciplinárneho senátu,“ uviedla Praženková. Dodala, že členom senátu sa stáva sudca až na základe rozvrhu práce po ukončení činnosti niektorého člena alebo predsedu senátu. Súdna rada preto navrhuje, aby sa zmenila dĺžka funkčného obdobia z troch na päť rokov alebo rátať funkčné obdobie až odo dňa, po ktorom je člen senátu priradený ku konkrétnemu disciplinárnemu senátu.