Aktualizované: Vypočúvanie kandidátov na ústavných sudcov sa skončilo, výbor odporučil 16 mien

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
ÚSTAVNÝ SÚD: Štvrté kolo vypočutia kandidátov
Zľava: Člen výboru Tibor Bernaťák, predseda výboru Róbert Madej a člen výboru Ladislav Andreánsky počas štvrtého kola vypočutia kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR v rámci novej voľby na zasadnutí Ústavnoprávneho výboru NR SR. Bratislava, 17. jún 2019. Foto: SITA/Alexandra Čunderlíková.
  • aktualizované 17. júna 16:00

BRATISLAVA 17. júna (WebNoviny.sk) – Poslanci Národnej rady SR opakovane vypočúvali kandidátov na post ústavných sudcov, viacero z nich sa však ospravedlnilo.

Šesť kandidátov v pondelok pred parlamentný ústavnoprávny výbor neprišlo. Nezúčastnili sa Katarína Čechová, Ladislav Duditš, Michal Ďuriš, Peter Melicher, Edita Pfundner a Radoslav Procházka.

Do štvrtej voľby sudcov sa prihlásilo 16 uchádzačov, z ktorých väčšina už kandidovala v predošlých voľbách a výbor všetkých 16 mien odobril. Poslanci budú mať teda 20. júna po 17.00 možnosť vybrať si z týchto mien – Katarína Čechová, Rudolf Čirč, Ladislav Duditš, Michal Ďuriš, Libor Duľa, Boris Gerbery, Martina Jánošíková, Štefan Kseňák, Peter Kubík, Michal Matulník, Peter Melicher, Zuzana Pitoňáková, Edita Pfundtner, Radoslav Procházka, Peter Straka a Robert Šorl.

Poslanci NR SR hľadali chýbajúcich sudcov v tomto roku už trikrát, pričom z požadovaného počtu 18 kandidátov zvolili iba 12. Na Ústavnom súde SR stále chýbajú šiesti sudcovia z trinástich a košická inštitúcia funguje preto od februára v obmedzenom režime. Zákonodarcov čaká už štvrtá voľba sudcov na 46. schôdzi parlamentu, ktorá sa začne v utorok 18. júna.

Vypočúvanie odštartoval nováčik Čirč

Pred obednou prestávkou vypočul výbor sedem kandidátov. Popoludní predstúpia pred ústavnoprávny výbor ešte traja uchádzači. Pondelňajšie vypočúvanie odštartoval nováčik, sudca Najvyššieho súdu SR Rudolf Čirč. Ako uviedol, svoju kandidatúru zvažoval aj v predošlých voľbách, ale rozhodol sa definitívne až pri štvrtej voľbe.

Najviac pozornosti pútal druhý nováčik advokát Peter Kubík, ktorý v podkladoch zabudol uviesť, že je konateľom alebo členom dozornej rady v 11 obchodných spoločnostiach, čo sa priamo vylučuje s výkonom funkcie sudcu Ústavného súdu SR. Advokát pôsobí aj v spoločnosti s ručením obmedzeným s názvom „schránková firma“.

Gerbery sa vzdal úvodného predstavenia

Nováčikovia neboli len medzi kandidátmi, svojich zástupcov premiérovo poslala aj nová prezidentka Zuzana Čaputová. Po verejnom vypočutí bude nasledovať hlasovanie pléna Národnej rady SR, ktoré je na programe vo štvrtok 20. júna po 17:00. Zákonodarcovia budú hľadať šiestich vhodných uchádzačov.

Čirč bol s vypočutím spokojný, ako sám uviedol, poslancom povedal všetko dôležité. „Povedal som všetko, čo som chcel, rozhodol som sa kandidovať, pretože mi imponujú ideály. Zvažoval som to už v predošlých prípadoch, ale rozhodol som sa definitívne až teraz,“ povedal.

Opätovne kandiduje aj jeho kolega z najvyššieho súdu Libor Duľa. „Na otázku, prečo stále kandidujem, je jednoduchá odpoveď, stále nie sú obsadené posty na Ústavnom súde SR,“ ozrejmil dôvody svojej účasti Duľa.

Krátko pobudol pred poslancami aj exekútor Boris Gerbery, ktorý sa vzdal úvodného predstavenia. Gerbery sa už uchádzal v predošlých voľbách. Vypočúvaniu dominovali odborné právne témy. Najviac otázok kládol nový odborník na ústavné právo z Kancelárie prezidentky SR Peter Kubina.

Matulník bol pred poslancami štvrtýkrát

Poslanci vypočuli aj Martinu Jánošíkovú. Tá zopakovala dôvody svojej motivácie kandidovať, pričom opakovanie voľby nevníma negatívne. Rovnaký názor zastáva aj ďalší spomedzi uchádzačov Štefan Kseňák.

Po ňom prišiel pred poslancov druhý nováčik na vypočutí advokát Peter Kubík, ktorý sa pred poslancami zdržal najdlhšie. Kubík musel vysvetľovať napríklad prečo v sprievodných dokumentoch pozabudol uviesť, že je konateľom alebo členom dozornej rady v 11 spoločnostiach. „Týchto funkcií sa v prípade svojho zvolenia samozrejme vzdám,“ povedal Kubík.

Faktom ale zostáva, že súčasťou zasielaných dokumentov je aj čestné prehlásenie, že sú uvádzané údaje pravdivé. Na otázku, prečo chce vymeniť dobre platenú prácu advokáta za talár odpovedal tak, že počul, že sudcovia košickej inštitúcie majú zdarma hromadnú dopravu. „Nekandidujem pre peniaze,“ dodal.

Vypočúvanie pred prestávkou uzavrel advokát Michal Matulník, ktorý sa pred poslancov postavil po štvrtýkrát. Sám vníma svoju nomináciu ako záväzok, aj preto dal svoj súhlas so štvrtou voľbou. „Beriem to ako prejav dôvery a prirodzene, uchádzam sa o tento post, pretože chcem byť sudcom Ústavného súdu SR,“ povedal Matulník po svojom vystúpení. Po prestávke príde pred poslancov Zuzana Pitoňáková.

Straka považoval za potrebné prísť

Po obedňajšej pauze pred poslancov predstúpili ešte traja kandidáti. Ako prvá sa predstavila Zuzana Pitoňáková. Na úvod spomenula, že svoju účasť na verejnom vypočutí považuje za povinnosť kandidátov. Po nej sa predstavil Peter Straka, ktorý sa uchádzal vo všetkých predošlých voľbách. Svoju účasť odôvodnil tým, že nová prezidentka Zuzana Čaputová môže mať otázky, ktoré zatiaľ nezazneli.

Po štvrtýkrát prišiel aj predseda Okresného súdu v Prievidzi Robert Šorl. Na úvod pripomenul, že dúfal v úspešnú voľbu poslancov v predchádzajúcich hlasovaniach. Poslanci na záver vypočúvania hlasovali o tom, či všetci kandidáti splnili zákonom stanovené podmienky. Výbor posunul do pléna parlamentu aj uchádzačov, ktorí sa z vypočúvania ospravedlnili. Zákonodárcovia tak budú hlasovať vo štvrtok 20. júna o všetkých 16 kandidátoch.

„Keď ja žiadam od iných, aby postupovali podľa predpisov a práva, tak považujem za nevyhnutné, aby som celý proces absolvovala opakovane vrátane verejného vypočutia. Priznám sa, že je mi to už nepríjemné, pretože dostávam otázky, načo kandidujem, keď ma poslanci NR SR nezvolili. Ja si však myslím, že mám dostatočné pracovné a morálne predpoklady na post ústavnej sudkyne,“ povedala Pitoňáková.

Rovnako k procesu verejného vypočutia pristupuje aj Peter Straka.„Považoval som za potrebné prísť, pretože nová prezidentka môže mať otázky, ktoré doteraz neboli položené,“ priblížil Straka. Ako posledný uchádzač predstúpil pred poslancov NR SR Robert Šorl. „Pri svojej tretej účasti som vyjadril nádej, že poslanci dokážu zvoliť dostatočný počet kandidátov. Žiaľ, pri mojom právnom prístupe sa zdá, že politike až tak nerozumiem,“ povedal Šorl.

Účasť na vypočutí nie je podmienkou

Ústavnoprávny výbor parlamentu má v prípade verejného vypočutia iba poradnú funkciu, teda aj napriek ospravedlneniam posunie do pléna všetkých uchádzačov, ktorí splnia zákonom stanovené podmienky.

Účasť na vypočutí nie je jednou z nich. Členovia výboru, ktorí vypočúvajú uchádzačov, riešili problematiku ich účasti či neúčasti už viackrát. Na to, aby parlamentné plénum rozhodovalo iba o tých kandidátoch, ktorí sa pred poslancami prezentovali, apelovala aj Kancelária prezidenta SR.

Aj napriek tomu poslanci ústavnoprávneho výboru, v ktorom má vládna koalícia väčšinu, odhlasovali, že účasť nie je povinná. Predpokladá ju však zákon a aj preto výbor vypočúva aj tých uchádzačov, ktorí sa už predstavili v predošlých voľbách.

Viac o téme: Voľba ústavných sudcov

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Edita PfundnerKatarína ČechováLadislav DuditšMichal ĎurišPeter MelicherRadoslav Procházka
Firmy a inštitúcie Ústavný súd SR