Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rezort spravodlivosti vylepšil náhodné prideľovanie ex offo advokátov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) tvrdí, že sa už nestane situácia, keď musel napríklad advokát z Bratislavy cestovať do Košíc na pojednávanie z dôvodu náhodného pridelenia.

Bratislava 5. júna (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti spustilo od 3. júna vylepšenie programového prostriedku na náhodný výber ustanovených ex offo obhajcov v trestnom konaní. Nový systém má odbremeniť advokátov od ďalekého cestovania a dbá na ich jazykové znalosti a ochotu zastupovať klientov. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Zuzana Drobová.

Zmeny prichádzajú po tom, čo pôvodná verzia programu spustená v januári mala isté nedostatky. Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) tvrdí, že sa už nestane situácia, keď musel napríklad advokát z Bratislavy cestovať do Košíc na pojednávanie z dôvodu náhodného pridelenia. Toto by sa už nemalo opakovať vďaka novému systému, keď sa pridelí advokátovi prípad na okresnom súde, v ktorého obvode má obhajca sídlo svojej kancelárie.

Jediný súd, ktorý nebude mať svoj pevný zoznam advokátov, ako o tom informuje ministerstvo, je Špecializovaný trestný súd v Pezinku a Banskej Bystrici, ktoré si pred generovaním výberu môžu zvoliť zoznam advokátov toho okresného súdu, kde sa budú vykonávať úkony trestného konania.

Ďalším problémom bola podľa ministra aj ochota advokátov zastupovať obvinených z úradnej povinnosti. Bolo potrebné, aby sa vyriešili prípady, keď napriek tomu, že advokáti boli zapísaní v zozname ex offo, predsa len nemali až taký záujem o túto službu verejnosti. V súčasnom stave je tento problém vyriešený systémom odmietnutia prevzatia obhajoby. Ten môže advokát zapísaný v zozname využiť zo zákonných dôvodov, z dôvodu nezastihnutia alebo zaneprázdnenosti. Ak tento systém využije počas šiestich mesiacov trikrát, tak nastane blokačná doba, keď ho po obdobie pol roka nebudú prideľovať novým obvineným.

Gál ďalej dodáva, že bol v starom systéme aj problém jazykovej bariéry. Napríklad v prípade obvineného, ktorý neovláda slovenský jazyk, je to cudzinec alebo príslušník národnostnej menšiny, sa indexujú aj jazykové znalosti týchto advokátov.