Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Stredisko pre ľudské práva: Útoky na menšiny sú len špičkou ľadovca

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Stredisko zároveň vyzdvihuje aktivitu orgánov činných v trestnom konaní, ktoré v prípadoch útokov už vzniesli obvinenia voči páchateľom.

Bratislava 3. júna (TASR) - Medializované útoky na etnické, rasové a národnostné menšiny alebo osobu so zdravotným postihnutím sú len špičkou ľadovca. Upozorňuje na to Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP), podľa ktorého sa za útokmi skrýva vysoká miera nenávisti a radikalizácie v slovenskej spoločnosti.

"Ak sú však ľudské práva porušované voči niektorým ľuďom, sú ohrozené slobody nás všetkých. Ak sa budeme ako spoločnosť len nečinne prizerať takýmto skutkom, nepriamo tak utvrdíme páchateľov v tom, že konajú správne a v mene celej spoločnosti," zdôrazňuje stredisko, podľa ktorého môžu byť hrádzou proti extrémizmu a radikalizácii všetci ľudia.

Stredisko zároveň vyzdvihuje aktivitu orgánov činných v trestnom konaní, ktoré v prípadoch útokov už vzniesli obvinenia voči páchateľom. Pripomína tiež, že ak sa niekto stane svedkom alebo obeťou diskriminácie, SNSĽP mu môže poskytnúť bezplatnú právnu pomoc a zastúpenie v antidiskriminačnom konaní pred súdom.

V Bratislave mal v sobotu (1. 6.) ráno napadnúť 28-ročný muž nepočujúceho 22-ročného muža. V ten istý deň tiež polícia zadržala 39-ročného muža, ktorý mal verbálne napadnúť troch mužov z africkej Kene. Pred viac ako rokom zas Juraj H. napadol Filipínca Henryho Acordu, ktorý neskôr v nemocnici zomrel.