Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

M. Musil: Na ukončenie starých exekúcií doplatia daňoví poplatníci

Ilustračné foto. Foto: TASR

Stará exekúcia sa má podľa návrhu ministerstva spravodlivosti zastaviť, ak uplynulo päť rokov od jej začatia a nezistil sa majetok, ktorý by stačil aspoň na úhradu trov exekúcie.

Bratislava 14. mája (TASR) - Na ukončenie starých exekúcií doplatia daňoví poplatníci a platiaci dlžníci. Tvrdí to Asociácia slovenských inkasných spoločností (ASINS) v reakcii na posun návrhu zákona o ukončení niektorých exekučných konaní do druhého čítania.

Podľa ASINS nie je pravda, že viesť exekúciu dlhšie ako päť rokov je neefektívne. "Každá piata exekúcia je vymožená až po piatich rokoch," uviedla na základe svojich údajov. Stará exekúcia sa má podľa návrhu ministerstva spravodlivosti zastaviť, ak uplynulo päť rokov od jej začatia a nezistil sa majetok, ktorý by stačil aspoň na úhradu trov exekúcie.

"Štát namiesto toho, aby podporoval platcov daní a motivoval neplatičov rozmýšľať o úhrade dlhu, plošne likviduje svoje potenciálne oprávnené príjmy a podporuje budúce škodlivé rozmýšľanie dlžníkov," kritizuje návrh prezident ASINS Martin Musil.

Prejavuje sa to podľa neho aj zvýšeným počtom mailov od dlžníkov, ktorí sa domnievajú, že platiť nemusia. "Pritom väčšina našich dlžníkov má pravidelný príjem a pôžičky si vzala a nesplácala vedome. Nejde teda o žiadnych náhodných ručiteľov," dodal Musil.

Zo štatistik ASINS vyplýva, že priemerná výška pohľadávky vymáhaná v exekúcii je 1400 eur. Podľa asociácie ide o sumu, ktorú by väčšina dlžníkov vedela uhradiť v splátkach.

Cieľom návrhu zákona je podľa rezortu poskytnúť efektívne riešenie aktuálneho problému dlhodobého vedenia tzv. starých exekúcií. Zefektívni sa tým podľa neho aj vymáhanie pohľadávok pre veriteľov. Rezort zdôrazňuje, že nejde o exekučnú amnestiu, nezaniká pri ňom pohľadávka. Exekúcia sa bude môcť začať opätovne, avšak už podľa platných a účinných právnych predpisov v čase podania opätovného návrhu na vykonanie exekúcie.

Rezort spravodlivosti dávnejšie informoval, že na súdoch je viac ako 3,7 milióna exekúcií podaných podľa starých pravidiel účinných pred 1. aprílom 2017. Z nich je polovica staršia ako päť rokov a veritelia ich nechávajú ležať na súdoch aj preto, aby nemuseli platiť poplatky. Exekútori a súdy však aj v prípade týchto exekúcií musia robiť úkony, s čím sú spojené náklady.