Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Návrh na zastavenie starých exekúcií ukončil druhý rokovací deň

Ilustračné foto Foto: TASR, Martin Baumann

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) navrhuje, aby sa ukončili niektoré staré exekúcie začaté pred 1. aprílom 2017.

Bratislava 10. mája (TASR) - Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (nezaradená) súhlasí, že staré exekúcie by sa mali zastaviť. Nová legislatíva podľa nej však nerieši otázku, čo sa bude diať s veľkým množstvom dlžníkov, ktorým budú zastavené exekučné konania. Pôjde podľa nej o viac ako milión ľudí. Rokovanie o vládnom návrhu o zastavení niektorých exekúcií ukončilo druhý deň 45. schôdze Národnej rady SR.

"Je iluzórne si myslieť, že počet dlžníkov, milión, zvládneme v krátkodobom horizonte cez osobné bankroty. To je ilúzia. Títo ľudia síce budú mať možnosť sa na rok nadýchnuť, to nastavuje ročná premlčacia lehota," povedala. Vo výsledku to podľa nej bude asi znamenať, masívne preskupovanie pohľadávok, "Predávanie, obchodovanie s pohľadávkami," vysvetlila exministerka s tým, že "zhruba o rok to niekomu padne na hlavu".

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) navrhuje, aby sa ukončili niektoré staré exekúcie začaté pred 1. aprílom 2017. Stará exekúcia sa podľa návrhu zastavuje, ak uplynulo päť rokov od jej začatia a nezistil sa majetok, ktorý by stačil aspoň na úhradu trov exekúcie.

Diskusia k návrhu sa ešte neskončila, poslanci sa do lavíc vrátia v pondelok (13. 5.) o 10.00 h.