Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Zvážte nevyhnutnosť cestovania do Egypta

najpravo.sk • 4.7. 2013, 17:40

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky vzhľadom na stupňujúcu sa krízu a s ňou spojenú zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu v Egypte odporúča slovenským občanom, aby v tomto období cestovali do Egypta iba v nevyhnutných prípadoch. Upozornenie sa netýka turistických destinácií na pobreží Červeného mora (juh Sinajského poloostrova a východnej časti Egypta provincia Red Sea). Občania SR, ktorí sa nachádzajú v iných než uvedených turistických oblastiach krajiny, by mali zvážiť nutnosť ďalšieho zotrvania v krajine.

Na mnohých miestach Egypta prebiehajú demonštrácie odporcov a stúpencov prezidenta M. Mursího. S výnimkou hlavného mesta Káhiry, Alexandrie a niektorých miest v provinciách horného Egypta, kde si zrážky demonštrantov vyžiadali aj ľudské obete, mali demonštrácie v zásade pokojný priebeh.

Je pravdepodobné, že demonštrácie budú pokračovať aj v najbližších dňoch a môžu byť sprevádzané prejavmi občianskeho odporu. 

Situácia v turistických centrách v južnom Sinaji a pozdĺž pobrežia Červeného mora je zatiaľ pokojná bez výraznejších prejavov nepokojov a násilností alebo iných bezpečnostných rizík. Slovenskí občania v týchto oblastiach by sa mali vo vlastnom záujme zdržiavať v turistických strediskách. Ministerstvo neodporúča zúčastňovať sa na fakultatívnych výletoch do hlavného mesta Káhiry, iných väčších miest alebo podnikať návštevy pamätihodností v okolí turistických centier. Pri presunoch medzi hotelmi i letiskami je nutné mať pri sebe dostatočné zásoby tekutín pre prípad zdržania, spôsobeného zablokovaním cesty alebo policajnými kontrolami.

Ministerstvo aj naďalej odporúča slovenským občanom, ktorí sa v Egypte nachádzajú, aby sa vyhýbali verejným zhromaždeniam, prejavovali maximálnu opatrnosť a urýchlene opustili miesta, na ktorých dochádza k potýčkam medzi miestnym obyvateľstvom. Ministerstvo zároveň pripomína, že je potrebné rešpektovať pokyny uniformovaných egyptských policajných a bezpečnostných zložiek alebo armády.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky odporúča slovenským občanom, aby v prípade cestovania do Egyptu využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky. 

Zdroj: MZVaEZ SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 872

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: