Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

ZOJ: Nečinnosť súdnej rady spôsobuje vážne problémy

najpravo.sk • 30.8. 2012, 14:40

Súdna rada Slovenskej republiky, ako ústavný orgán s vymedzenou pôsobnosťou, má významné kompetencie pri správe súdnictva a zásadne ovplyvňuje spôsob jeho fungovania. Zasadnutia súdnej rady zvoláva predseda súdnej rady podľa potreby, najmenej však raz za tri mesiace. Posledné zasadnutie súdnej rady sa konalo v dňoch 21.-22. mája 2012. Predseda súdnej rady síce 20.8.2012 zasadnutie súdnej rady zvolal, ale hneď v nasledujúci deň ho „odročil pre neúčasť nadpolovičnej väčšiny členov súdnej rady".

Pripomíname, že 2.10.2012 končí funkčné obdobie trom členom súdnej rady menovaných prezidentom, ktorý nemá zákonom určenú lehotu na vymenovanie nových členov. Nečinnosť súdnej rady v čase, keď treba okrem iného riešiť významné personálne otázky (návrhy na menovanie nových sudcov, preloženie sudcov na iný súd alebo na súd vyššieho stupňa), spôsobuje vážne problémy. Tým najvážnejším je blokovanie výkonu súdnej moci na viacerých súdoch, ktoré nie sú dostatočne personálne obsadené napriek tomu, že už úspešne prebehli výberové konania. Týka sa to najmä krajských súdov v Trnave, Bratislave a Žiline a okresných súdov v Žiari nad Hronom, Brezne, Veľkom Krtíši, pre Bratislavu V., v Prievidzi, Liptovskom Mikuláši, vo Zvolene a Lučenci. Urgentná je aj dodatočná voľba členov disciplinárnych senátov a voľba podpredsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky.

Nezávislá sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu preto vyzýva:

  • predsedu Súdnej rady SR, aby urýchlene zvolal zasadnutie súdnej rady s programom prerokovania najmä aktuálnych personálnych otázok;
  • členov Súdnej rady SR, sudcovské rady, orgány štátnej správy súdov - najmä predsedov súdov, sudcov, a stavovské sudcovské organizácie, aby činnosť súdnej rady náležite sledovali a svojou aktivitou, podnetmi, pripomienkami, návrhmi a upozorneniami prispievali k skvalitneniu práce súdnej rady a tým aj fungovania súdnictva.

Autor: JUDr. Katarína Javorčíková, prezidentka ZOJ 
Ilustračné foto: ZOJ

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1203
PoUtStŠtPiSoNe
: