Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Zníženie počtu exekučných zrážok vykonávaných z dôchodku

najpravo.sk • 24.3. 2014, 20:42

Sociálna poisťovňa v súčasnosti vykonáva zrážky z dôchodku na základe núteného výkonu rozhodnutia 25 728 dôchodcom. Uvedený počet znamená výrazný pokles v počte dôchodcov, ktorým sa z dôchodku vykonávajú zrážky v porovnaní s údajmi z predchádzajúcich rokov. Tento pokles bol spôsobený predovšetkým zmenou právnej úpravy od 1. novembra 2013, ktorá pri určovaní sumy zrážky osobe, ktorá je poberateľom dôchodku, stanovuje vyššiu nepostihnuteľnú sumu, ktorú nie je možné z dôchodku zraziť. Posúdiť možnosť ďalšieho vykonávania zrážok alebo určiť novú sumu zrážky bolo potrebné aj v tých konaniach, ktoré sa začali pred nadobudnutím účinnosti novej právnej úpravy, v dôsledku čoho sa približne 11 000 dôchodcom prestali zrážky z ich dôchodku vykonávať a väčšine dôchodcov sa suma zrážky z ich dôchodku znížila.

Pred 1. novembrom 2013 sa suma zrážky určovala rovnakým spôsobom všetkým osobám, teda na jej sumu nemalo žiadny vplyv, či je osoba poberateľom dôchodku alebo nie. Nepostihnuteľná suma bola závislá iba od počtu osôb, ktoré povinný vyživuje a toho, či je pohľadávkou výživné na maloleté dieťa. Od 1. novembra 2013 v zásade platí, že výška nepostihnuteľnej sumy je závislá okrem počtu vyživovaných osôb aj od toho, či je povinný poberateľom dôchodku.

Nepostihnuteľná suma na povinného, ktorý je dôchodcom, sa zvýšila na aktuálnu sumu životného minima na jednu plnoletú osobu a zvýšenie nepostihnuteľnej sumy za každú ďalšiu vyživovanú osobu je 50 % z aktuálnej sumy životného minima. Pred 1. novembrom 2013 tieto sumy predstavovali 60 % sumy životného minima na osobu povinného a 25 % sumy životného minima na každú vyživovanú osobu.

Výnimkou je, ak sa zrážky vykonávajú na úhradu pohľadávky výživného na maloleté dieťa. Na úhradu takejto pohľadávky sa suma zrážky určuje poberateľovi dôchodku rovnako ako každej inej osobe, a to z dôvodu uprednostnenia zvýšenej ochrany zákonných nárokov maloletého dieťaťa. 

Zdroj: Sociálna poisťovňa
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1145

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: