Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Zmena životného minima a minimálneho výživného od 1. 7. 2013

najpravo.sk • 1.7. 2013, 14:53

Každoročným opatrením Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny upravuje sumy životného minima. Pozrime sa na to, ako sa sumy životného minima zmenia od 1. júla 2013, aký vplyv to bude mať na určenie minimálneho výživného, ktorých dávok sa zmena taktiež dotýka a na základe čoho sa mení každý rok výška životného minima.

Zvýšenie súm životného minima

Od 1. júla 2013 budú sumy životného minima nasledovné:

  • 198,09 eura mesačne, ak ide o jednu plnoletú fyzickú osobu (do 30. 6. 2013 bola táto suma 194,58 eura mesačne),
  • 138,19 eura mesačne, ak ide o ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú fyzickú osobu (do 30. 6. 2013 bola táto suma 135,74 eura mesačne),
  • 90,42 eura mesačne, ak ide o zaopatrené neplnoleté dieťa alebo o nezaopatrené dieťa (do 30. 6. 2011 bola táto suma 88,82 eura mesačne)

Zvýši sa aj minimálne výživné

Od výšky súm životného minima závisí viacero dávok a príspevkov, ale aj suma minimálneho výživného. Každý rodič bez ohľadu na svoje schopnosti, možnosti a majetkové pomery je povinný plniť svoju vyživovaciu povinnosť v minimálnom rozsahu vo výške 30% zo sumy životného minima na nezaopatrené neplnoleté dieťa alebo na nezaopatrené dieťa podľa § 2 písm. c) zákona č. 601/2003 Z. z. o životnom minime. Z uvedeného vyplýva, že aj ten z rodičov, ktorého majetkové pomery neumožňujú platenie žiadneho výživného (napríklad z dôvodu, že je nezamestnaný alebo sociálne odkázaný a pod.) musí platiť výživné aspoň v zákonom stanovenej minimálnej výške.

Minimálne výživné do 30. júna 2013 predstavuje sumu 26,65 eura (t. j. 30% zo sumy 88,82 eura). Od 1. júla 2013 sa minimálne výživné zvýši na 27,13 eur (t. j. 30% zo sumy 90,42 eura).

Zdôrazňujeme, že je úlohou rodiča zaviazaného platiť výživné, aby si sumu výživného upravil a platil výživné v zmenenej výške bez toho, aby k tomu bolo potrebné nové súdne rozhodnutie! Inak povedané, ak súd uložil rodičovi platiť minimálne výživné, tento rodič musí sám automaticky od 1. júla 2013 začať platiť 27,13 eura namiesto doterajších 26,65 eura.

Ktorých dávok sa bude zmena týkať?

Zákon č. 601/2003 Z. z.. o životnom minime a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov sám o sebe nezakladá nárok na žiadnu dávku. Predstavuje základný právny predpis, podľa ktorého sa postupuje pri aplikácii iných právnych predpisov, ktoré zakladajú buď nárok na určitú dávku, prípadne na zľavu z určitého plnenia.

  • peňažné príspevky na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia poskytované podľa zákona č. 447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

Poskytujú sa fyzickým osobám s ťažkým zdravotným postihnutím na prekonanie alebo zmiernenie sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia.

  • rodičovský príspevok poskytovaný rodičovi podľa zákona č. 571/2009 Z. z. o rodičovskom príspevku v znení neskorších predpisov ako opakovaná dávka štátnej sociálnej podpory

Suma rodičovského príspevku, ktorým prispieva štát na zabezpečenie riadnej starostlivosti o dieťa do troch rokov veku dieťaťa, sa upravuje tým istým koeficientom, ktorým sa zvyšujú sumy životného minima.

  • príspevky na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa podľa zákona č. 627/2005 Z. z. o príspevkoch na podporu náhradnej starostlivosti

Sumy príspevkov na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa, ktorými štát podporuje náhradnú starostlivosť o dieťa, ak náhradnú starostlivosť o dieťa vykonáva osobne na základe rozhodnutia súdu iná fyzická osoba ako rodič, sa upravujú tým istým koeficientom, ktorým sa zvyšujú sumy životného minima.

  • prídavok na dieťa a príplatok k prídavku na dieťa podľa zákona č. 600/2003 Z. z. o prídavku na dieťa a o zmene a doplnení zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov

Sumy prídavku na dieťa a príspevku k prídavku na dieťa sa každoročne upravia tým istým koeficientom, ktorým sa upravujú sumy životného minima.

  • náhradné výživné podľa zákona č. 201/2008 Z. z. o náhradnom výživnom a o zmene a doplnení zákona č. 36/2005 Z. z. o rodine a o zmene a doplnení niektorých zákonov 

Na základe čoho sa mení každý rok výška životného minima?

Podľa § 5 zákona č. 601/2003 Z. z. o životnom minime a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov je Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky splnomocnené vydať opatrenie, ktorým upraví sumy životného minima k 1. júlu kalendárneho roka. Úprava súm životného minima sa vykoná tak, že tieto sumy sa vynásobia

  • a) koeficientom rastu čistých peňažných príjmov na osobu zisteným Štatistickým úradom Slovenskej republiky, ak koeficient rastu čistých peňažných príjmov na osobu za obdobie 1. štvrťroka bežného kalendárneho roka v porovnaní s 1. štvrťrokom predchádzajúceho kalendárneho roka je nižší ako koeficient rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností za rozhodujúce obdobie zistený Štatistickým úradom Slovenskej republiky, alebo
  • b) koeficientom rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností zisteným Štatistickým úradom Slovenskej republiky za rozhodujúce obdobie, ak koeficient rastu životných nákladov nízkopríjmových domácnosti za rozhodujúce obdobie je nižší ako koeficient rastu čistých peňažných príjmov na osobu zistený Štatistickým úradom Slovenskej republiky za obdobie 1. štvrťroka bežného kalendárneho roka v porovnaní s 1. štvrťrokom predchádzajúceho kalendárneho roka.

Za rozhodujúce obdobie v písmene a), za ktoré sa zisťuje rast životných nákladov nízkopríjmových domácností, sa považuje obdobie od apríla predchádzajúceho kalendárneho roku do apríla bežného kalendárneho roku.

Podľa údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky bol koeficient rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností za rozhodujúce obdobie 1,018 (t.j. apríl 2013/apríl 2012) a koeficient rastu čistých peňažných príjmov na osobu za 1. štvrťrok 2013 v porovnaní s 1. štvrťrokom 2012 bol 1,046.

Zdroj: Portál právnych predpisov
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 4047

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: