Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Zjednocovacie senáty Najvyššieho súdu SR

najpravo.sk • 6.6. 2022, 18:02

Dňa 01. júna 2022 zriadil Najvyšší súd SR špeciálne zjednocovacie senáty, ktoré by mali prispieť k skvalitneniu rozhodovacej praxe samotného súdu a tým aj k vyššej právnej istote v rozhodovaní súdov nižších inštancií.

 

Ako uvádza Najvyšší súd SR, „Vedenie Najvyššieho súdu považuje zjednocovaciu činnosť za kľúčovú pre zachovanie princípov právneho štátu a právnej istoty, preto bolo zriadenie zjednocovacích senátov jeho prioritou. Práve vďaka kvalitnej judikatúre môžeme dosiahnuť predvídateľnosť súdnych rozhodnutí, zníženie súdivosti, a najmä zrýchlenie súdnych konaní, ktoré je z pohľadu občana ťažiskovou témou. Judikatúra prijatá Najvyšším súdom sa stáva prameňom práva a každému účastníkovi konania garantuje, že na určitú právne relevantnú otázku sa bude opakovane v rovnakých podmienkach dávať rovnaká odpoveď.“

 

Význam zjednocovacích senátov bude badateľný najmä v prípadoch, kedy došlo k rozdielnemu výkladu zákona a vyžaduje sa jeho zjednotenie. Predsedu príslušného kolégia upozornia na prípady, v ktorých došlo k rozdielnemu výkladu zákona alebo iných všeobecne záväzných právnych predpisov. Okrem prípadov, v ktorých dôjde k rozdielnemu výkladu zákona, budú zjednocovacie senáty plniť nezanedbateľnú úlohu aj v prípade zjednocovania výkladu medzi viacerými kolégiami najvyššieho súdu. Do ich pôsobnosti budú tiež patriť otázky, ktoré sú medzi kolégiami sporné.

 

Úlohou zjednocovacích senátov bude sústreďovať a odovzdávať sudcom poznatky o výklade a používaní zákonov a iných všeobecne záväzných právnych predpisov. Tieto výklady budú čerpať tak zo súdnych rozhodnutí v rámci Slovenskej republiky (z činnosti Najvyššieho súdu SR, Ústavného súdu SR a ďalších súdov SR), ako aj z rozhodovania Európskeho súdu pre ľudské práva a Súdneho dvora Európskej únie.

 

Zjednocovacie senáty budú pôsobiť pri jednotlivých kolégiách najvyššieho súdu. Každé kolégium najvyššieho súdu (obchodnoprávne, občianskoprávne a trestné) bude mať jeden zjednocovací senát. Zjednocovacie senáty sa budú skladať z piatich členov.

 

Zdroj: NS SR

Foto: pexels.com

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 121
PoUtStŠtPiSoNe
: