Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Zavedie sa register poistných udalostí

najpravo.sk • 29.4. 2015, 12:42

Odhaduje sa, že neodhalené poisťovacie podvody sa celosvetovo  pohybujú v rozsahu až 20 až 30 % celkového predpísaného poistného. Každý poisťovací podvod, t.j. každé neoprávnene vyplatené poistné plnenie, priamo ovplyvňuje ostatných poistených, nakoľko znižuje finančnú rezervu na výplatu oprávnených nárokov a tým vzniká potreba zvyšovania poistného, čo je v priamom protiklade so záujmami klientov.

Z uvedeného dôvodu sa s cieľom ochrany klientov a prevencie pred poisťovacími podvodmi sa má do slovenského právneho poriadku zaviesť ustanovenie, podľa ktorého sa za porušenie mlčanlivosti nebude nepovažovať výmena a zdieľanie vybraných informácií medzi poisťovňami, poisťovňami z iného členského štátu, pobočkami zahraničných poisťovní, zaisťovňami, zaisťovňami z iného členského štátu a pobočkami zahraničných zaisťovní.

V nadväznosti na túto zmenu sa za účelom výmeny informácií nevyhnutných na overenie pravdivosti a úplnosti údajov o poistných udalostiach ustanoví možnosť vytvorenia registra vybraných informácií o poistných udalostiach. Možnosť vytvoriť register sa stanovuje poisťovniam, pobočkám poisťovní z iných členských štátov a pobočkám zahraničných poisťovní, ktoré môžu jeho prevádzkovanie zveriť tretej osobe. Treťou osobou môže byť napr. Slovenská asociácia poisťovní.

Zároveň sa zákonom ustanovia požiadavky na ochranu týchto údajov, ich poskytnutie tretím osobám a ich uchovávanie a za účelom ochrany klientov poisťovní, pobočiek poisťovní z iných členských štátov a pobočiek zahraničných poisťovní sa zavedie ich právo požiadať o poskytnutie zoznamu údajov, ktoré sú o nich v registri vedené a právo podať sťažnosť proti zápisu v registri.    

Predmetné zmeny by mal zaviesť návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 186/2009 Z. z. o finančnom sprostredkovaní a finančnom poradenstve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 39/2015 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorého účinnosť sa navrhuje 1. januára 2016 a ktorý sa momentálne nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní.


Zdroj: Portál právnych predpisov
Ilustračné foto: sxc.hu

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1874

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: