Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Zamestnanci súdov už nechcú žobračenky

najpravo.sk • 22.11. 2012, 21:42

Predsedníčka Odborového zväzu justície Mgr. Marta Božková prednedávnom pre portál najprávo.sk uviedla, že "Justícia je neustále podhodnocovaná a nedocenená. Každý za slovom súd vidí len sudcu, prieťahy a rôzne kauzy.... ale nikto za týmto slovom nevidí úmornú prácu administratívy, teda asistentiek, tajomníčok, vyšších súdnych úradníkov, probačných a mediačných úradníkov, ale aj zamestnancov správy a vo verejnom záujme. Bez týchto ľudí by justícia skolabovala."

Na nelichotivú situáciu v odmeňovaní dnes poukázali zamestnanci justície protestným pochodom, ktorý začal poobede pred Ministerstvom financií a pokračoval smerom k Ministerstvu spravodlivosti SR, kde zástupcov odborového zväzu justície prijal minister Tomáš Borec.

Protestu sa zúčastnilo skoro 600 vyšších súdnych úradníkov, asistentov, tajomníčiek, probačných a mediačných úradníkov či zamestnancov správy súdov z celého Slovenska. Ich kolegovia, ktorí sa protestu nezúčastnili, vyjadrili podporu protestu pripnutím stužky alebo čerpaním dovolenky. Chod súdov sa však nezastavil, na súdoch boli riadne poskytované služby v informačných centrách či podateľniach. Ako podotkli zástupcovia odborov, dnešná akcia nebola štrajkom, len protestom, teda akýmsi vztýčeným prstom, že ku štrajku môže skutočne dôjsť.

Hrozba ostrého štrajku, ktorá prichádzala do úvahy v prípade nesplnenia požiadaviek odborového zväzu je, zdá sa nateraz zažehnaná, keďže minister Borec zamestnancom prisľúbil, že prostriedky, ktoré získa rezort zmrazením platov sudcov, budú použité na zlepšenie ich platového ohodnotenia. Zároveň prisľúbil zamestnancom aj vyplatenie koncoročných odmien.

V súčasnosti predstavuje plat súdnej asistentky približne 350 eur čistého a plat právnika - vyššieho súdneho úradníka okolo 500 eur v čistom vyjadrení. Platy zamestnancov súdov sa už niekoľko rokov nevalorizovali, zamestnanci súdov nemajú nárok na 13. ani 14. plat a ani iné výhody, ktoré požívajú sudcovia či príslušníci Zboru justičnej a väzenskej stráže, ktorí spadajú taktiež pod rezort spravodlivosti.

Ako dnes podotkol jeden z účastníkov protestu: „Je hanbou ministerstva, že dopustilo, aby sa zamestnanci súdnictva na Slovensku dostali na hranicu biedy, kedy majú problém si zabezpečiť základné životné potreby. Obzvlášť je zarážajúce, ak sa o tomto stave vie a vôbec sa nerieši. Ako právnik s ukončenou vysokou školou dostanem niečo cez 500 eur mesačne, čo sa rovná platu nekvalifikovaného pomocného robotníka. Načo som teda študoval? Vidíte, takto si štát cení vzdelanie a prejavuje záujem o zlepšenie situácie v súdnictve."

Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 898

Nový príspevok

mám riešenie

netrebalo zmraziť platy sudcom - stačí znížiť odmeny ustanovovaným advokátom v trestných konaniach a budete mať na súdoch peňazí, že ich ani neminiete. Odmeny advokátov, ktoré vypláca štát = oficiálny tunel peňazí štátu do vreciek advokátov.

mea culpa | 22.11.2012 21:55
PoUtStŠtPiSoNe
: