Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Zamestnanci justície odvolali štrajkovú pohotovosť

najpravo.sk • 19.3. 2019, 18:01

​V súlade s dohodou uzatvorenou v októbri 2018 medzi zástupcami Odborového zväzu justície v SR a vedením Ministerstva spravodlivosti SR, obsahom ktorej bol sociálny zmier a  opatrenia rezortu smerujúce k navýšeniu miezd zamestnancov justície o 14 percent, predsedníctvo odborov odvolalo štrajkovú pohotovosť.

​Minister spravodlivosti SR Gábor Gál: „Som rád, že sa práve za môjho vedenia rezortu podarilo spraviť tento systémový krok, keďže ide o historicky najvyššie navýšenie miezd justičných zamestnancov za posledné roky. Ide o veľmi zodpovednú a neraz komplikovanú prácu týchto zamestnancov, a preto by ich mala spoločnosť aj primerane ohodnotiť.“

Ingrid Vrkočová, predsedníčka Odborového zväzu justície v SR: „Veríme, že naša spolupráca bude naďalej napredovať a budeme sa spoločne usilovať o splnenia záväzku, ktorý si dala Vláda SR vo svojom vyhlásení, že zastabilizuje personálne obsadenie súdov a pripraví zákon o justičnej štátnej službe.“

Justiční zamestnanci v októbri 2018 nevstúpili do avizovaného ostrého štrajku, nakoľko s ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom dohodli sociálny zmier, kedy sa mu podarilo od januára 2019 zvýšiť platy justičných zamestnancov. Justiční zamestnanci ostali v štrajkovej pohotovosti až do reálneho zvýšenia platov. Štrajkovú pohotovosť po splnení záväzku zo strany rezortu spravodlivosti teraz odvolali.

Zdroj: TS MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 881
Súvisiace články

Nový príspevok

občanovi

tarifný plat zamestnanca justície /pozícia VSÚ - požadované vzdelanie VS druhého stupňa/ 942,01 € v hrubom. nie je sa čomu tešiť, ľudia z justície odchádzajú naďalej, nevieme obsadiť miesto VSU a nemáme ani asistentky. A ak aj prídu sú to takí čo si nedokážu nájsť miesto niekde inde pre nedostatok vedomostí. A ak niekto vyskúša a je trochu schopný, tak tri mesiace je dostatočná doba, aby si to rozmyslel a našiel prácu niekde inde. Kvalita odchádza. Neviem koho budú chcieť zastabilizovať, aby už nebolo neskoro. Zákon o justičnej službe je na bode mrazu. Inak pripravuje sa od roku 2015 až do teraz a stále nič. Neviem kto tu marí prípravu tohto zákona a či je to úmyselné je na pováženie. Lebo pripraviť jeden zákon by nemalo trvať toľké roky. Justičný zamestnanci mali zostať v štrajkovej pohotovosti až do úspešného prijatia zákona o justičných zamestnancoch. Je to jedno kolo. Ak nebudú justičný zamestnanci primerane zaplatení, budú odchádzať, neustále bude potrebné zastupovať chýbajúcich. tí čo zostali už sú unavení znechutení a frustrovaní. Je veľká chybovosť v práci, lebo musia veľa stihnúť a aj tak ich spisy zavaľujú. Zostávajú chorí , vyhorení a demotivovaní. Demotivácia je najhoršia choroba, vedie k nezáujmu a ľahostajnosti. To vedie k prieťahom a slabej kvalite súdnych rozhodnutí. A následok je nedôvera v justíciu. Justícia ako taká už stratila autoritu !!!!!

justičný zamestnanec | 20.03.2019 08:49
Otázočka

Koľko to vlastne činí ? Chýba mi tu presný údaj koľko majú zamestnanci v súdnictve teraz plat.

občan | 19.03.2019 17:34
PoUtStŠtPiSoNe
: