Streda, 17. apríl 2024 | meniny má Rudolf , zajtra Valér
Predplatné
Streda, 17. apríl 2024 | meniny má Rudolf , zajtra Valér
TlačPoštaZväčšiZmenši

Zákon o upomínacom konaní už vyšiel v Zbierke zákonov

najpravo.sk • 29.11. 2016, 19:01

Pod číslom 307/2016 Z. z. vyšiel v Zbierke zákonov toľko diskutovaný Zákon o upomínacom konaní. Tento zákon nadobúda účinnosť 1. februára 2017. Zároveň novelizuje Zákon o súdnych poplatkoch a aj zákon o súdnych úradníkoch, ktorým zveruje rozhodovanie  o elektronických platobných rozkazoch.

„Zákon o upomínacom konaní má za cieľ zrýchliť a zefektívniť proces vymoženia pohľadávok, a teda v konečnom dôsledku aj  výrazne skrátiť lehotu, v ktorej sa podnikateľ dostane po svoje peniaze. Právna úprava zavedie do praxe plnohodnotnú elektronickú alternatívu k existujúcemu režimu platobného rozkazu.“ zastáva názor Ministerstvo spravodlivosti SR.

Ide len o alternatívu k úprave v Civilnom sporovom poriadku

„Zákon je na pohľad jednoduchá, no na realizáciu náročná a svojím spôsobom zásadná právna norma. Jej prijatie spôsobí, že podnikatelia sa skôr dostanú k svojim pohľadávkam a zároveň súdy budú odľahčené od agendy platobných rozkazov, ktorú nestíhajú v primeraných lehotách vybaviť,“ uviedla pri prednesení návrhu poslancom ministerka spravodlivosti L. Žitňanská.

Právna úprava zavádza do praxe elektronickú alternatívu k existujúcemu režimu platobného rozkazu Na konanie podľa tohto zákona bude kauzálne príslušný Okresný súd Banská Bystrica. „Benefit z tohto riešenia nepocítia len podnikatelia vo forme zlepšenia podnikateľského prostredia, ale mali by ho pocítiť aj ostatní účastníci súdnych sporov. Elektronická agenda platobných rozkazov sa totiž v zmysle návrhu koncentruje na jeden súd. Približne 200-tis. platobných rozkazov, ktoré sú dnes roztrúsené po jednotlivých súdoch sa tak sústredí na jedno pracovisko, čím môže prísť k podstatnému odbremeneniu ostatných súdov, ktoré budú môcť využívať svoje kapacity na efektívnejšie a rýchlejšie riešenie sporov.“ odôvodňuje Ministerstvo spravodlivosti SR.

Pomôcť by mal znížený súdny poplatok

Zákon upravuje elektronizáciu celého procesu podávania návrhov na vydanie platobných rozkazov formou štandardizovaných elektronických formulárov, ktoré budú zverejnené na webovom sídle Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky. Formuláre prevedú žalobcu a žalovaného celým konaním a budú mať štruktúrovanú podobu, ktorá umožní ich automatické spracovanie informačným systémom na súde, čo môže výrazne urýchliť konanie. Tí, čo využijú tento spôsob konania, budú mať znížený súdny poplatok o polovicu oproti súčasnému stavu, čo by malo účastníkov motivovať, aby využívali tento spôsob.

Súčasne prijatá novela zákona o súdnych poplatkoch tiež v režime upomínacieho konania vylučuje spoplatňovanie hromadných podaní ako aj spoplatňovanie rovnopisov autorizovaného elektronického podania. Len pre úplnosť dodávame, že od 1. februára 2017 sa nebude poplatok za hromadné podanie a ani poplatok za rovnopisy autorizovaného elektronického podania vyrubovať ani v exekučných konaniach.

Kedy možno nárok odôvodnene predpokladať?

Zákon ustanovuje, že na podanie návrhu je oprávnený ten, koho nárok na zaplatenie určitej peňažnej sumy v eurách voči žalovanému možno odôvodnene predpokladať, pričom uplatňovaný nárok možno odôvodnene predpokladať, ak vyplýva zo skutočností uvedených žalobcom a z listín pripojených k návrhu. Ak sú žalobca a žalovaný účtovnými jednotkami, postačí pripojiť faktúru alebo inú výzvu podobnej povahy, ktorou sa požadovalo splnenie uplatňovaného nároku od žalovaného, a vyhlásiť, že uplatňovaný nárok žalobca eviduje vo svojom účtovníctve.

Novinkou v upomínacom konaní bude aj to, že v prípade ak obaja účastníci (t. j. žalobca aj žalovaný) sú platcami DPH, a žalovaný si uplatnil vratku DPH voči štátu, uplatnenie opravného prostriedku pre žalovaného je sťažené, čo môže byť podľa ministerstva významným nástrojom pre sťaženie podvodov s vratkami DPH.​

Zdroj: MS SR, Slov-lex

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2563

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: