Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Za mesiac apríl 2022 priznal Ústavný súd SR sťažovateľom finančné zadosťučinenie v celkovej sume 85 800 EUR

najpravo.sk • 13.5. 2022, 09:31

Ústavný súd Slovenskej republiky priznal nálezom v sťažnostiach v mesiaci apríl 2022 sťažovateľom primerané finančné zadosťučinenie v celkovej výške 85 800 EUR. Takéto finančné zadosťučinenie priznal ústavný súd v celkovo 34 prípadoch.

Najvyššiu sumu finančného zadosťučinenia priznal Ústavný súd SR nálezom pod sp. zn. II. ÚS 1/2022, ktorým priznal sťažovateľom finančné zadosťučinenie spolu celkovo 21.500 EUR z dôvodu porušenia práva sťažovateľov na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a práva na prejednanie ich záležitosti v primeranej lehote Okresným súdom Košice – okolie.

Ústavný súd Slovenskej republiky pravidelne zverejňuje štatistický prehľad rozhodnutí, v ktorých vyslovil porušenie základného práva sťažovateľov na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov podľa čl. 48 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky a práva na prerokovanie záležitosti v primeranej lehote podľa čl. 6 ods. 1 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, prehľad rozhodnutí, v ktorých vyslovil porušenie základných práv sťažovateľov na súdnu a inú právnu ochranu podľa čl. 46 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky, práva na spravodlivé súdne konanie podľa čl. 6 ods. 1 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd a základného práva podľa čl. 36 Listiny základných práv a slobôd a prehľad rozhodnutí, v ktorých vyslovil porušenie čl. 17 Ústavy Slovenskej republiky a čl. 5 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

 

Zdroj: ÚS SR

 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 258
PoUtStŠtPiSoNe
: