Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Vytvorí sa Úrad európskej prokuratúry

najpravo.sk • 1.5. 2013, 08:09

Najvyšší predstavitelia generálnych prokuratúr diskutovali na konferencii v Českej republike o projekte vytvorenia Úradu európskej prokuratúry (European Public Prosecutor's Office - EPPO).

Efektívne stíhanie finančnej kriminality je dôležitou súčasťou ochrany finančných záujmov Európskej únie. Vytvorenie Úradu európskej prokuratúry bez ďalšieho však nemôže zaručiť zlepšenie úrovne ochrany finančných záujmov Európskej únie. Účastníci rokovania sa zhodli, že ak bude vytvorený Úrad európskej prokuratúry, mal by priniesť skutočnú pridanú hodnotu a zefektívniť trestné konanie predovšetkým v trestných prípadoch týkajúcich sa ochrany finančných záujmov Európskej únie.

Európska komisia zatiaľ nepredstavila návrh, ktorý by vymedzil právomoci a štruktúru Úradu európskej prokuratúry. Vyjadrenia predstaviteľov európskych inštitúcií naznačujú, že sa zrejme uprednostňuje decentralizovaný model. Prezentované názory však nereagujú na praktické problémy súvisiace s trestným konaním: prípustnosť dôkazov, rovnosť pred zákonom, riešenie konfliktov v jurisdikcii, medzinárodná spolupráca (tak medzi Úradom európskej prokuratúry a krajinami nezúčastnenými na projekte Úradu európskej prokuratúry, ako aj medzi Úradom európskej prokuratúry a krajinami, ktoré nie sú členmi Európskej únie), vzťah medzi Úradom európskej prokuratúry a národnými prokurátormi (v súvislosti s dvojitým postavením majúc na mysli vysoký počet prípadov týkajúcich sa ochrany finančných záujmov Európskej únie, ktoré niektoré krajiny riešia).

Zúčastnení dospeli k záveru, že decentralizovaný model Úradu európskej prokuratúry nie je možné porovnávať s modelom Eurojustu, ktorý je založený len na koordinácii vzájomnej právnej pomoci bez zodpovednosti za stíhanie v konkrétnej trestnej veci. Privítali by vypracovanie štúdie na posúdenie dôsledkov v súvislosti so spomínanými problémami.

Na konferencii sa zúčastnili:

  • Česká republika - najvyšší štátny zástupca Českej republiky Pavel Zeman,
  • Maďarská republika - generálny prokurátor Maďarska Péter Polt,
  • Poľská republika – generálny prokurátor Poľskej republiky Andrzej Seremet,
  • Slovenská republika - prvý námestník generálneho prokurátora Slovenskej republiky Ladislav Tichý.

Zdroj: GP SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1635

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: