Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Výberové konania na sudcov sa budú nahrávať

najpravo.sk • 15.10. 2014, 17:45

Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky dňa 7. októbra 2014 v súvislosti s prerokovávaním vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 548/2003 Z. z. o Justičnej akadémii (ktorý má meniť okrem iného aj Zákon č. 385/2000 Z. z. o sudcoch a prísediacich a o zmene a doplnení niektorých zákonov) navrhol zakomponovať do zákona    ustanovenie, podľa ktorého by sa ústna časť výberového konania na funkciu sudcu mala zaznamenávať aj s využitím technického zariadenia určeného na zaznamenávanie zvuku, pričom takto vyhotovený záznam sa má zverejniť spolu so zápisnicou o priebehu výberového konania.

Výbor k navrhovanej zmene uviedol, že účelom takto koncipovanej právnej úpravy je posilnenie transparentnosti výberu nových sudcov, ako aj rozšírenie možnosti verejnej občianskej kontroly výberu nových sudcov, a to formou zaznamenania priebehu ústnej časti výberového konania a následného zverejnenia takéhoto záznamu.

Zdroj: Ústavoprávny výbor NRSR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1526

Nový príspevok

no a čo

Veď ten "najlepší " aj tak dopredu vie, čo sa ho komisia opýta. Aký je v tom rozdiel že to bude aj nahraté.

E | 10.10.2014 11:59
RE: no a čo

Presne to ma napadlo po prečítaní článku. Ústa bojovníkom za transparentnosť zapchali a ide sa ďalej. Teraz bude víťazstvo výhercu výberového konania už nespochybniteľné. Ak to nedokašle nejaký rodinný príslušník výhercu takým amaterizmom, že sám bude kreovať výberovú komisiu pre výberko svojho potomka, tak už je cesta otvorená a vťazstvo "toho najlepšieho" nespochybniteľné. Velebnosti, du blejt. A budú vôbec výberká na sudcov, keď budú justiční čakatelia?

Maja | 10.10.2014 12:49

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: