Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Voľby do orgánov samosprávy obcí

JUDr. Pavol Kollár, advokát • 13.11. 2014, 19:53

Dňa 15.11.2014 sa v čase od 07:00 do 20:00 hodiny konajú už v poradí posledné tohtoročné voľby. Celý priebeh volieb ako aj to čo im predchádza upravuje zákon č. 346/1990 Zb. o voľbách do orgánov samosprávy obcí v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon“). Právo voliť orgány samosprávy obcí prislúcha obyvateľom, ktorí majú trvalý pobyt v slovenskej obci alebo mestskej časti Bratislavy a Košíc, pričom v deň volieb musia dovŕšiť vek 18 rokov. Aktívne volebné právo sa viaže na trvalý pobyt a na vek, čo má za následok, že voliť si svojich zástupcov do orgánov samosprávy obcí prislúcha každému kto má v danej obci trvalý pobyt a neviaže sa na občianstvo Slovenskej republiky. Právo voliť tak majú aj zahraniční občania ak majú svoj trvalý pobyt v obci alebo mestskej časti na Slovensku. Tento typ volieb neumožňuje vybavenie voličského preukazu pre voličov.

V zmysle zákona sa budú voliť poslanci obecného a mestského (miestneho) zastupiteľstva. Voliť sa tiež budú v obciach starostovia a v mestách primátori. V Bratislave a Košiciach sa budú voliť starostovia mestských častí a primátori Bratislavy a Košíc. Pasívne volebné právo sa viaže tiež na trvalý pobyt a na vek kandidátov. Pasívne volebné právo teda prislúcha aj zahraničným občanom pokiaľ majú trvalý pobyt v obci alebo mestskej časti. Kandidát na starostu a primátora musí mať v deň volieb najmenej 25 rokov a dosiahol aspoň stredné vzdelanie v zmysle § 13 ods. 1 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov a v zmysle § 16 ods. 4 školského zákona č. 245/2008 Z.z. v znení neskorších predpisov. Vyššie uvedenou zmenou § 4 zákona by sa malo zamedziť nedostatočnému vzdelaniu kandidátov na výkon funkcie starostu a primátora. Pôvodne mala byť zmena, resp. zákonné obmedzenie ešte tvrdšie, ale napokon neprešlo hlasovaním v Národnej rade Slovenskej republiky. Uvedené zákonné obmedzenie by malo zabrániť výkonu funkcie starostu a primátora neodborným spôsobom. Predvolebná kampaň v komunálnych voľbách začína 17 dní pred dňom ich konania a končí sa 48 hodín pred začiatkom volieb. Ako pri ostatných voľbách v rámci Slovenskej republiky je vedenie kampane mimo určeného času zakázané. V praxi sa však často môžeme v deň volieb ako aj po ich konaní stretnúť s kandidátmi na viacerých billboardoch a reklamných plochách. Tento slovenský fenomén sa pravdepodobne prehliada z bližšie nešpecifikovaných dôvodov.

Pre tieto voľby sú charakteristické dva hlasovacie lístky. Jeden pre kandidátov na poslancov do obecného alebo mestského (miestneho) zastupiteľstva a druhý pre kandidátov na starostov a primátorov. Všetky hlasovacie lístky musia byť označené odtlačkom obecnej úradnej pečiatky.

Pre každý volebný obvod sa vyhotoví hlasovací lístok spoločný pre všetkých kandidátov na poslancov, ktorí boli úspešne zaregistrovaní. Na hlasovacom lístku sa uvedú kandidáti na poslancov v abecednom poradí s ich poradovým číslom, menom, priezviskom, titulom, vekom, povolaním a údajom o politickej strane alebo uvedením skutočnosti, že ide o nezávislého kandidáta. Na hlasovacom lístku sa tiež uvedie údaj o počte volených členov obecného alebo mestského (miestneho) zastupiteľstva.  

Na hlasovacom lístku pre voľbu starostu a primátora sú uvedení v abecednom poradí zaregistrovaní kandidáti na starostov a primátorov, ich poradové čísla, mená, priezviská, titul, vek, povolanie a údaj o politickej strane alebo údaj o tom, že ide o nezávislého kandidáta. 

Na hlasovacom lístku pre voľby do obecného alebo mestského (miestneho) zastupiteľstva volič zakrúžkuje poradové čísla ním preferovaných kandidátov, avšak najviac v takom počte ako má byť v príslušnom volebnom obvode zvolených. Na hlasovacom lístku pre voľby starostu a primátora volič zakrúžkuje poradové číslo ním preferovaného kandidáta. Následne sa oba hlasovacie lístky vložia do obálky a vhodia volebnej schránky.

Za poslancov obecného alebo mestského (miestneho) zastupiteľstva sú zvolení kandidáti, ktorí získali vo volebnom obvode najväčší počet hlasov. Za starostu obce alebo primátora mesta je zvolený ten kandidát, ktorý získal najväčší počet platných hlasov. Preto je dôležité, aby sa na voľbách vždy zúčastnil čo možno najväčší počet oprávnených voličov, aby voľby vyhrali tí kandidáti, čo pre svojich voličov robia maximum a nekonajú len v prospech svojich záujmov.

JUDr. Pavol Kollár, advokát
Advokátska kancelária JUDr. Pavol Kollár, s.r.o.
www.judrkollar.sk

Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1673

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: