Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Vláda schválila novelu Exekučného poriadku

22.9. 2016, 17:53 |  najpravo.sk

Vláda včera schválila zmeny v exekúciách a v osobnom bankrote predložené podpredsedníčkou vlády a ministerskou spravodlivosti L. Žitňanskou. Zmeny upravujú vzťahy medzi súdmi, exekútormi a dlžníkmi. „Dlžník získa väčšiu mieru ochrany a exekútor väčšiu zodpovednosť za výkon exekúcie. Zároveň odbremeňujeme súdy od exekučnej agendy, čo prispeje k lepšiemu prístupu k spravodlivosti vôbec. Zmenami v konkurznom zákone dávame dostupnejšiu možnosť oddlženia tým,  ktorí sa z vlastnej viny alebo z iných dôvodov ocitli v dlhovej pasci a sami sa z nej nevedia dostať. Nemajetným s nákladmi na oddlženie pomôže štát. Významne zvyšujeme aj ochranu pred úplnou stratou bývania dlžníkov.“ uviedla Lucia Žitňanská.

Exekučné konania musia byť férovejšie

Zmeny v Exekučnom poriadku kladú väčšie požiadavky na exekútorov. Vďaka novinkám bude možné skoncovať aj s donekonečna otvorenými exekučnými konaniami. Oveľa jednoduchší má byť odklad exekúcie. Ďalšou navrhovanou novinkou je zverejňovanie poverení na vykonanie exekúcií.

V zmysle návrhu sa jediným exekučným súdom na Slovensku stane Okresný súd v Banskej Bystrici. „Podstatne tým odbremeníme súdy od administratívnej agendy spojenej s exekučnými konaniami, ktorú nevyhnutne nemusia robiť. Budú sa tak môcť venovať predovšetkým tomu, na čo sú určené, a síce riešiť spory. Úpravou môže prísť k zrýchleniu súdnych konaní ako takých a teda aj k zlepšeniu prístupu k spravodlivosti vôbec.“ dodala ministerka.

Na júnovom zasadnutí Súdnej rady SR členka Súdnej rady SR JUDr. Fulcová poukázala na to, že na nové pôsobisko do Banskej Bystrice prejdú len nové veci, avšak veľké množstvo nevybavených exekučných vecí na súdoch ostáva, preto nevidí rýchly efekt tejto legislatívnej zmeny. Okresný súd Bratislava III má 70 až 80 tisíc nevybavených exekučných vecí a kým sa neskončia tieto konania prejde možno aj 10 rokov, pričom zamestnanci súdov a sudcovia tam musia stále pracovať, preto nemožno predpokladať enormné uvoľnenie sudcov alebo úradníkov. "Sudcovia budú musieť rozhodovať o príklepoch, odvolaniach, úradníci o akýchkoľvek návrhoch, zámene exekútora, zastavení exekúcie, odklade, rôznych procesných zmenách, keďže počas celého priebehu exekúcie môže prísť akýkoľvek návrh," dodala doktorka Fulcová.

Pretrhnutie väzieb medzi oprávneným a exekútorom

Ministerstvo spravodlivosti deklarovalo, že dôvodom predloženia zmien je, aby exekučné konania boli férovejšie. K tomu má pomôcť pretrhnutie väzby medzi oprávneným a súdnym exekútorom, väčšia disciplinárna zodpovednosť exekútorov a rovnomerné rozdeľovanie vecí medzi súdnymi exekútormi v rámci kraja. „Väčšia zodpovednosť exekútorov znamená zároveň aj väčšie požiadavky, ktoré na nich kladieme. Výber exekútora bude náhodný a zaradení do neho budú môcť byť iba tí, ktorí splnia isté podmienky:  v predošlých exekúciách budú musieť mať uhradené záväzky voči oprávneným a ich úrad bude musieť byť aj materiálno-technicky a personálne vybavený podľa zadefinovaných podmienok. Postupne preverovať a garantovať, že exekútorské úrady spĺňajú tieto podmienky, má Slovenská komora exekútorov.“ konštatovala Žitňanská.

Zmeny sa dotkli aj disciplinárnej zodpovednosti exekútorov. Ak exekútor nevyplatí oprávnenému prijaté peňažné prostriedky do 7 dní od ich prijatia, dopustí sa závažného disciplinárneho previnenia. Pri opakovanom porušení povinnosti alebo pri nerešpektovaní pokynu súdu bude nasledovať odvolanie z funkcie. Do rozhodnutia o disciplinárnom previnení môže minister pozastaviť exekútorovi výkon funkcie.  

Po novom má byť jednoduchší aj odklad exekúcie. Povinný bude mať právo raz za exekúciu požiadať o odklad bezprostredného výkonu exekúcie zo „sociálnych dôvodov“, teda ak sa napr. dostane do ťažkej životnej situácie, ktorá mu bráni plniť si záväzky z exekúcie. Odklad na základe žiadosti mu povolí priamo exekútor na 3 mesiace aj bez súhlasu oprávneného. Nebude už nevyhnutné, aby o tomto rozhodoval súd. Ďalšia možnosť je, že namiesto odkladu môže povinný využiť inštitút splátkového kalendára, pričom pri splátkach nebude mať zablokovaný majetok.

Novela rieši aj otázku exekučných konaní, ktoré dnes zostávajú účelovo otvorené a prenasledujú ľudí niekoľko rokov, často až do dôchodku. Po novom ak sa v priebehu 3 rokov v prípade fyzickej osoby (alebo 1,5 roka v prípade právnickej osoby) nepodarí nič vymôcť, bude môcť súd exekučné konanie zastaviť.

Poverenia budú zverejňované bez anonymizácie

Novela otvára aj ustanovenia o centrálnej evidencii exekúcií, v ktorej má byť zverejnená informácia o aktuálnom stave vymáhania pohľadávky v exekúcii. Účastník exekučného konania si tak bude môcť jednoducho vyhľadať a skontrolovať stav exekúcie, resp. stav vymáhania pohľadávky. Exekútor bude garantovať, že to, čo vymohol, je tam evidované a že tieto údaje sú aj správne. Rovnako majú byť v systéme zverejňovania súdnych rozhodnutí zverejňované aj vydané poverenia na vykonanie exekúcií. Tieto majú byť zverejňované v neanonymizovanej podobe. Teda medzi už zverejňovanými súdnymi rozhodnutiami bude môcť ktokoľvek vyhľadať aj informáciu, voči komu je vedená exekúcia.

Čo na to samotní exekútori?

Slovenská komora exekútorov považuje vládou schválenú novelu Exekučného poriadku za výrazný krok vpred.

„Ak predložený návrh schváli Národná rada Slovenskej republiky, vytvoria sa výrazne lepšie podmienky pre vymožiteľnosť práva, významne sa posilní transparentnosť exekučného konania a odstránia sa dnešné nezdravé väzby medzi niektorými veriteľmi a niektorými exekútormi, ktoré sú častokrát na hrane zákona,“ povedal prezident Slovenskej komory exekútorov Miroslav Paller.

Za jedno z najvýznamnejších pozitív novely považuje zavedenie náhodného elektronického výberu exekútora na krajovom princípe, ktoré po zavedení do praxe zlacní a stransparentní exekúcie. „Náhodný elektronický výber zaručí väčšiu nezávislosť súdneho exekútora a výrazne zníži priestor pre korupciu, klientelizmus a neprípustné diktovanie podmienok veľkými veriteľmi. Zavedie pre exekútorov v tejto oblasti rovnaké pravidlá, aké sa už úspešne osvedčili u sudcov či notárov,“ zdôraznil Miroslav Paller. Krajový princíp podľa neho obmedzí napríklad výdavky exekútorov na cestovanie, ktoré dnes znáša dlžník.

Výrazným pozitívom bude odbremenenie súdov od množstva rozhodovaní v exekučných konaniach. „Vznik nového osobitného exekučného súdu, zavedenie paušálnych nákladov či posilnenie elektronickej komunikácie by malo výrazne prispieť k odľahčeniu všeobecných súdov a zmenšeniu prieťahov v súdnych konaniach. Dnes súdy v množstve exekučných konaní doslova počítajú doručenky v exekučných spisoch a overujú, či bolo poštovné päť alebo len štyri eurá, poznamenal prezident Slovenskej komory exekútorov.

Zavedenie paušálnych trov znamená lepšiu finančnú predvídateľnosť pre dlžníkov i súdnych exekútorov. „Napriek verejnoprávnemu charakteru svojej profesie totiž exekútori musia bez akéhokoľvek príspevku štátu hradiť chod úradov, vrátane miezd zamestnancov,  nákladov na priestory, či povinnú archiváciu spisov,“ uviedol Miroslav Paller.

Novela ešte musí prejsť rokovaním v Národnej rade SR. Zmeny v Exekučnom poriadku majú byť v zmysle návrhu účinné od 1. apríla 2017.

Zdroj: MS SR, SKE
Ilustračné foto: najprávo.sk


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť